Tivadar napja van. | 2024.04.20

Tizennégy éves mélypontra csökken a szabad felhasználású Diákhitel kamata

2015-12-17 12:38:19

 

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 2016 első félévére 14 éves fennállásának legalacsonyabb szintjére, 3,9 százalékra csökken - jelentette be Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

    Hozzátette: 2010 óta a kamat mértéke 9,5 százalékról majdnem a felére, 4,9 százalékra csökkent 2015 második félévéig. Most újabb 1 százalékpontos csökkentésről döntöttek - tette hozzá.
     A kötött felhasználású Diákhitel2 jövő januártól június végéig érvényes teljes kamata 5,15 százalék lesz, melyből a hitelfelvevők számára felszámított kamat továbbra is mindössze fix 2,0 százalék - ismertette. Az ezen felüli kamatrészt a magyar állam kamattámogatás formájában állja a hitelfelvevő helyett.
    Kiemelte: a kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, és a törlesztők fizetési fegyelmének köszönhetők, a hitelt felvevők 97 százaléka megfelelően törleszt. Bugár Csaba kitért arra is, hogy a két hitel kamata másfél év múlva egy szinten lehet.
    Tájékoztatása szerint idén több mint 10 ezren vették fel a diákhitelt, 2001-es indulása óta mintegy 370 ezren, jelenleg több mint 200 ezer aktív ügyfél van. A hitelt felvett hallgatók egyharmada már visszafizette a kölcsönt - mondta a vezérigazgató.
    Havelda Balázs pénzügyi vezérigazgató-helyettes kiemelte: az MFB-csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz a pénz- és tőkepiacról von be forrást, állami kezességvállalás mellett, költségvetési támogatást nem kap. A külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek, és egyéb hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, illetve nyilvános kötvénykibocsátáson keresztül szerzi. Ebben kiemelkednek az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések.
    Közölte: 2011-óta a befolyó összegek fedezik a kimenő folyósításokat.
    Az idei az első olyan év, amikor a hallgatói törlesztések nem csak a folyósításra, hanem a társaság összes működési költségeire és kamatkiadásaira fedezetet nyújtanak, 14 év alatt a hitelrendszer eljutott a pénzügyi önfinanszírozáshoz, ami a hosszú távú fenntarthatóságát mutatja - összegezte.
    Kitért arra is, hogy rendkívül alacsony a behajtásra átadott törlesztők aránya, idén több mint a felére esett vissza 2014-hez képest: a felmondott szerződések aránya a törlesztők számához viszonyítva 2,8 százalékról 1,2 százalékra csökkent, a behajtásra átadottak pedig 2,7 százalékról 1,0 százalékra estek vissza.
    Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif vezérigazgatója elmondta: a Diákhitel törlesztők számára bevezetik a védettséget nyújtó jövedelempótló szolgáltatást, a Diákhitel Biztosítást. Az év elejétől elérhető jövedelempótló biztosítás váratlan munkanélküliségre, tartós táppénz esetére nyújt fedezetet azoknak, akik legalább négy hónapja törlesztik a Diákhitelüket, maximum kéthavi törlesztő részlettel tartoznak, és legfeljebb 59 évesek - ismertette.