Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vizsgálat indult Marine Le Pen ellen, aki közzétette az Iszlám Állam kivégzéseiről készült fotókat

2015-12-17 10:33:50

 

Eljárást indított Marine Le Pen francia politikus ellen a Párizs közeli Nanterre ügyészsége, amiért az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat közzétette a Twitteren, köztük a James Foley amerikai újságíró lefejezett testéről készült felvételt.

    A vizsgálat Bernard Cazeneuve belügyminiszter kezdeményezésére "erőszakos tartalmú fotók közzététele" gyanújával indult a Nemzeti Front (Front National, FN) elnöke ellen.
    Marine Le Pen az IÁ propaganda-felvételei közül hármat tett közzé "Ez az Iszlám Állam!" kísérőszöveggel, válaszul egy újságírónak, aki szerinte párhuzamba állította a terrorszervezetet és a Nemzeti Frontot.
    A felvételek közül az egyik egy élve elégetett jordániai pilóta kivégzéséről készült az év elején, egy másikon pedig a 2014 augusztusban lefejezett James Foley teste látható a kivégzés után. Egy harmadik fényképen egy harckocsival végrehajtott kivégzés látható.
    Foley szülei szerdán felháborodásuknak adtak hangot a fotó közlése miatt, és arra kérték Marine Le Pent, hogy a többi képhez hasonlóan azonnal törölje a felvételt a Twitterről. A politikus ezt csütörtök reggel megtette.
    "Nem tudtam, hogy James Foley van a fotón. Mindenki hozzáférhet a Google-on keresztül. Ma reggel tudtam meg, hogy a családja azt kéri, hogy töröljem. Természetesen azonnal megtettem" - közölte Le Pen. A másik két fotó azonban továbbra is látható a politikus Twitter-bejegyzései között.
    A felvételek közzététele ellen egyébként szerdán Manuel Valls miniszterelnök is tiltakozott, aki szerint a Nemzeti Front elnöke "a közbeszéd gyújtogatója". Le Pen akkor még vállalta, amit tett. "A belügyminiszter meg fog bilincseltetni? Szokás szerint inkább azokat ítélik el, akik elítélik az elkövetőket" - mondta a politikus az Europe1 kereskedelmi rádióban.
    A három fotó közzétételét megelőzően Jean-Jacques Bourdin újságíró a BFM hírtelevízióban az Iszlám Állam és a Nemzeti Front közötti összefüggésekről kérdezte az arab világ egyik szakértőjét. "Nem a közvetlen kapcsolatok, hanem az identitási befelé fordulás (érdekel), amely végül is szellemi közösség, hiszen az Iszlám Állam célja, hogy az identitási befelé fordulás felé kényszerítse a francia társadalmat" - fogalmazott a kérdező.
    Marine Le Pen ezt követően felháborodottan reagált.
    "A párhuzam, amelyet ma délelőtt Jean-Jacques Bourdin vont meg az Iszlám Állam és a Nemzeti Front között, elfogadhatatlan. Vissza kell vonnia ezt az undorító kijelentést" - mondta a politikus.
    Az újságíró viszont hisztérikusnak minősítette a pártelnök reagálását. "Egy szóval sem mondtam, hogy a Nemzeti Front olyan, mint az Iszlám Állam. Sajnálattal látom a Nemzeti Front vezetőinek hisztérikus reakcióját. Annyira nevetséges. Tényleg túlságosan tisztelem ahhoz a Nemzeti Front választóit, hogy egy teljesen felesleges vitába belemenjek" - mondta Jean-Jacques Bourdin.
    A belügyminiszter szerdán a nemzetgyűlésben a terrorizmus áldozatai "megalázásának és valóságos megsértésének" nevezte az Iszlám Állam fotóit, amelyeket Marine Le Pen közzétett.