Auguszta napja van. | 2024.03.29

FM-tanácsadó: az új uniós körkörös gazdasági csomag a gazdaság élénkítését célozza

2015-12-16 15:54:57

 

Az Európai Bizottság december elején bejelentett, új, körkörös (fenntartható) gazdasági csomagja a gazdaság élénkítését célozza, a környezetvédelem érdekeivel összehangoltan, a nagyobb mértékű újrahasznosítás és újrafelhasználás révén biztosítva az erőforrások fenntarthatóbb felhasználását - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tanácsadója egy szerdai budapesti szakmai konferencián.

     Az Országgyűlés fenntartható fejődés bizottsága, a HUMUSZ Szövetség és a Magyar Természetvédők Szövetsége által közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésen Kónya Károly elmondta: a Bizottság által közzétett elképzelések eredményeként akár 7 százalékos GDP-növekedés is elérhető lenne, továbbá mintegy 170 ezer új munkahely jöhetne létre 2035-ig a tagországokban a hulladékgazdálkodás területén.
    Az EU - a csomagban rögzített elképzelések szerint - ösztönözni kívánja a körforgásos termelést, abban nagyobb szerepet szánnának például a javíthatóságnak, az újrahasznosíthatóságnak. A hulladékgazdálkodás területén uniós szinten a települési hulladék 65, a csomagolási hulladék 75 százalékát hasznosítanák újra 2030-ra;   Növelnék továbbá a másodlagos nyersanyagok és a kezelt szennyvíz, valamint az újrahasznosított tápanyagok használatát is. Megteremtenék az innovációt és a befektetéseket segítő környezetet, a Horizon 2020 kezdeményezésből erre a célra 650 millió euró - mintegy 200 milliárd forint - áll rendelkezésre.
    Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az unióban fontos szerepet kapott "a szennyező fizet" elv; így a csomagolásokon lévő termékdíjjal Magyarországon azt a fogyasztást kívánják terhelni, ami egyre növekszik.
    Kitért arra, hogy Magyarország kommunális hulladékgazdálkodása mára már nem fenntartható, a problémákat pedig úgy kell megoldani, hogy a lakosság anyagi terhei ne növekedjenek, és az ország megfeleljen az uniós követelményeknek is.
    Az államtitkár kifejtette, hogy országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszert hoznak létre. Ezen belül házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert alakítanak ki, valamint alkalmazzák az EU elvárásainak eleget tévő megfelelőségeket is. Ez azt jelenti, hogy a hulladékból visszaválogatott szelektív anyagokat újrahasznosítják, továbbá megvizsgálják annak lehetőségét, hogy milyen hulladékégetési technológiákat lehet alkalmazni az országban.
    Jelezte: a hulladékgazdálkodás területén tervezett állami holdingot azért hozzák létre, hogy könnyítsék az önkormányzatok munkáját. A holdingnak az lesz a feladata, hogy számlázzon, kezelje a követeléseket, a lakosságtól beszedje a díjakat, és kifizesse a szolgáltatási díjat azoknak a vállalkozásoknak, amelyekkel az önkormányzatok közszolgáltatási szerződést kötnek. Hozzátette: ezzel kezelhetővé válik ezen a területen a veszteség, amely most 14-15 milliárd forintot tesz ki.
    Mások mellett Bartus Gábor, a BME környezetgazdaságtan tanszékének adjunktusa - arra mutatott rá, hogy az unió mostani csomagtervezetének számos hiányossága van. Egyebek közt az, hogy a körkörös gazdasággal lényegében alig, míg a hulladékgazdálkodással túlságosan részletesen foglalkozik.