Auguszta napja van. | 2024.03.29

Századvég: az idén és jövőre is az EU-átlag felett teljesíthet a magyar gazdaság

2015-12-16 11:56:13

 

Az idén és jövőre is az EU-átlag felett teljesíthet a magyar gazdaság, amely 2015-ben 2,9, 2016-ban 2,3 százalékkal bővülhet a Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint.

    Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben hangsúlyozzák, hogy a kedvezőtlen külső környezet miatt romlottak a rövidtávú növekedési kilátások, a GDP-növekedést idén az export, jövőre már a fogyasztás vezérelheti.
    Érdemi inflációs nyomás jövőre sem várható, így az árstabilitás elérése mellett a jegybanknak lehetősége nyílhat a gazdaság további ösztönzésére - állapítja meg az intézet legfrissebb konjunktúraelemzésében, amely szerint a jegybanki alapkamat 1,35 százalék lesz az idén, és jövőre is az év végén.
    A korábbinál visszafogottabb GDP-előrejelzésük mellett is úgy látják, fontos pozitívum, hogy az idei harmadik negyedévi 2,4 százalékos GDP-növekedés kiegyensúlyozott szerkezetet mutat. Megjegyzik azt is, hogy a beruházások a III. negyedévben visszaesést mutattak: az uniós források és az NHP csúcsra járatása olyan magas bázist generált, amelyről már nehéz tovább bővülni.
    A fogyasztás jövőre fellendülhet, amelyben döntő szerepet játszik a rendelkezésre álló jövedelem bővülése. A nyomott inflációs környezet, a bérrendezések, valamint a munkát terhelő adók csökkentése miatt a nettó reálbérek jelentősen emelkednek, ami növeli a fogyasztási hajlandóságot. Emellett a banki elszámolások áthúzódó hatása is lökést adhat a lakossági fogyasztásnak.
    Prognózisuk szerint a háztartások fogyasztási kiadása az idén 3,0 jövőre,    3,2 százalékkal bővül, amit megalapoz, hogy a bruttó bérek idei 3,8 százalékos emelkedése után jövőre 5,5 százalékkal bővülhet, 0,1 idei árcsökkenés, illetve 1,8 százalékos 2016-os infláció mellett.
    A tartósan nyomott inflációs környezet elsődleges okát az olajárak tartósan alacsony szintjében látják, sőt a gazdaságkutató elemzői az olajárak további csökkenésére számítanak. Azonban a rezsicsökkentés bázisba kerülése és az egyébként széles bázisú inflációs nyomás felépülése következtében 2016 folyamán fokozatosan erősödő inflációra számítanak.
    A munkanélküliségi ráta éves átlagos szintjét az idén 6,8, jövőre 6,1 százalékra várják a Századvég kutatói.
    A beruházások ugyanakkor jövőre visszafoghatják a gazdaságot, mivel a 2007-2013-as programozási időszak kifut, így magas bázist okoz, továbbá a 2014-2020-as forrásokra kiírható programok csúszásban vannak. Az MNB bejelentett növekedéstámogató programja segíthet oldani a hitelezési korlátokat, de ez önmagában nem lesz képes pozitívba fordítani a beruházási folyamatokat - áll az elemzésben.
    Jövőre az elemzők szerint az export növekedését számos kockázat övezi, amelyek közül a legfontosabb a keleti fejlődő régió (főként Kína) gazdasági teljesítményének lassulása és annak áttételes hatása a magyar gazdaságra. A külkereskedelmi áruforgalom egyenlegét 7,4 milliárd euróra várják az idén, és 8,6 milliárdra jövőre, míg a folyó fizetési mérlegét a GDP százalékában 5,1, illetve 5,5 százalékra becsülik.
    A Századvég Gazdaságkutató Zrt. meglátása szerint a növekvő bérkiáramlás, és a gazdasági növekedés adóbefizetésekre tett markáns hatásának köszönhetően, idén és jövőre is biztonságban van a költségvetési hiánycél teljesülése. A kutatók úgy vélik az államháztartás hiánya az idén 2,3 százalék, jövőre 1,9 százalék lesz, a  kormányzati tervekkel összhangban. Prognózisuk szerint azonban az államadósság-ráta leszorításához és a vonatkozó fiskális szabályok betartásához beavatkozás válhat szükségessé, amelyre azonban a kellő szándék és az eszközök is biztosítottak.