Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kultúra-zene-halálozás Meghalt Benkó Sándor - Deseő Csaba: Benkó Sándor neve örökre fennmarad a magyar dzsessz történetében

2015-12-16 11:26:20

 

Benkó Sándor neve örökre fennmarad a magyar dzsessz történetében - fogalmazott az MTI-nek Deseő Csaba, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett dzsesszhegedű- és brácsaművész.

    Deseő Csaba 1958-ban ismerkedett meg Benkó Sándorral, aki egy klarinéttanárhoz járt öccsével, a jelenleg külföldön élő szintén zenész Deseő Attilával. Az 1960-as években játszottak együtt először, kapcsolatuk hamar barátsággá érett. A hegedűművész gyakori vendégévé vált a Benkó Dixieland Band fellépéseinek, a világhírű klarinétos 75. születésnapját ünneplő És él a dixie... című koncerten is színpadra állt idén októberben a Müpában.
    "Benkó Sándor tele volt tervekkel, mellbevágott a halálának híre" - nyilatkozta Deseő Csaba az MTI-nek. A hegedűművészt saját elmondása szerint számtalan szép és kellemes emlék köti a Benkó Dixieland Banddel közös fellépéseihez, amelyekről számos jó minőségi felvétel készült. "Borzasztóan örülök, hogy ezek megmaradnak az utókornak".
    Mint fogalmazott, Benkó Sándor - amellett, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) professzora volt nyugdíjazásáig - "töretlen lelkesedéssel" tudta hosszú évtizedeken át fenntartani a "fél világot bejárt" együttesét, ez pedig "hatalmas és bámulatra méltó teljesítmény".
    "Benkó Sándor neve örökre fenn fog maradni a magyar dzsessz történetében. Ezek nem nagy szavak, ez tény" - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a zenész hatalmas megőrzésre váró örökséget - lemezeket, felvételeket, különféle kiadványokat és könyveket - hagyott maga után.
    Benkó Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, klarinétos, a Benkó Dixieland Band alapítója kedden váratlanul hunyt el életének 76. évében. A nevét viselő együttes a magyarországi kitüntetések mellett számos nemzetközi díjat is elnyert, többek között elismerésben részesítette 1987-ben Ronald Reagan, 2007-ben pedig George W. Bush amerikai elnök is.