Tivadar napja van. | 2024.04.20

EOB-elnök: az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál jó ajánlólevél lehet az olimpiához

2015-12-16 10:34:48

 

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) elnöke szerint a Győrben rendezendő 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) profi lebonyolítása és az önkéntesek nagyszámú mozgósítása jó ajánlólevél lehet, hogy 2024-ben Magyarország rendezhesse az olimpiát.

    Patrick Hickey, miután megtekintette az EYOF-ra elkészülő városi fejlesztéseket, szerdai győri sajtótájékoztatóján az MTI érdeklődésére kifejtette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályai szigorú titoktartásra kötelezik a 2024-es olimpia megrendezésével kapcsolatban, de annyit elárult, "leghőbb vágya", hogy valamely európai város, Budapest, Párizs vagy Róma nyerje el a rendezési jogot.
    Hozzátette: az EYOF nemcsak jó ajánlólevél lehet, hanem sok tapasztalatot is ad majd Magyarországnak, hiszen Győrbe 50 európai országból mintegy 3500 fiatal versenyző érkezik majd.
    Látogatásának tapasztalatait összegezve hozzátette: sok EYOF helyszínen járt már, de a Győr-Moson-Soproni megyeszékhelytől le van nyűgözve, azt látja, hogy a várost kimondottan erre a rendezvényre találták ki, és alkalmas lesz egy barátságos és eredményes verseny lebonyolítására.
    Borkai Zsolt, Győr polgármestere, egyben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke elmondta, hogy az EYOF, a vizes vb és a cselgáncs-vb is kiváló alkalom és lehetőség lesz arra, hogy Magyarország megmutassa a NOB-nak, alkalmas a 2024-es olimpia megrendezésére.
    Hozzátette: egyértelmű, hogy a pályázásra és az esetleges rendezésre az Agenda 2020 elfogadása nélkül nem lett volna lehetősége a városnak, míg Los Angeles, Párizs és Róma viszont e nélkül is képes lenne megrendezni a világjátékokat.
    További bizakodását fejezte ki a MOB kedden tartott 120 éves jubileuma kapcsán is. Úgy fogalmazott, hogy az az ünneplés is jó lehetőség volt arra, hogy megmutassák a NOB-nak, Magyarország komolyan gondolja a 2024-es olimpia rendezését.
    A 2017. július 23-én kezdődő 17. EYOF előkészületeiről szólva azt mondta, hogy a fejlesztések nyolcvan százaléka elkészült. Január végén zárul a hatmilliárd forintból épülő három atlétikai csarnok közbeszerzési eljárása, ami után elkezdődhet az építkezés.
    Emlékeztetett: elkészült már egy multifunkcionális csarnok, egy uszoda, amely mellett jelenleg is épül egy 33 méter hosszú versenyuszoda. Egy önkormányzati tulajdonú területen pedig lakásokat építenek, amelyek majd az olimpiai falu részei lesznek.