Emma napja van. | 2024.04.19

Horvát kormányalakítás - A konzultációk harmadik fordulója is eredménytelenül ért véget

2015-12-15 17:31:08

 

Véget ért a horvát kormányalakításról szóló konzultációk kétnapos harmadik fordulója is a novemberi választásokon a parlamentbe bejutott pártok és Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között, de a mostani tárgyalások sem hoztak eredményt - jelentette a horvát média.

    Az államfő a konzultációk után újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy továbbra sem rendelkezik egyik párt sem a kormányalakításhoz szükséges többséggel, ezért újabb tárgyalási fordulót kell tartani, melynek időpontját jövő keddre tűzte ki.
    A több mint egy hónapja lezajlott parlamenti választáson a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fej fej mellett végzett. Egyikük sem rendelkezik az önálló kormányalakításhoz elegendő mandátummal, emiatt koalíciós partnert kell keresniük. A kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség.
    Az SDP és a HDZ vezette két választási szövetség egyaránt 56 mandátumot szerzett a 151 tagú horvát törvényhozásban. A harmadik legtöbb - tizenkilenc - mandátum a Híd Függetlenek Listájának (Most) jutott. A választások után a kormányalakításról folytatott nem hivatalos, puhatolózó tárgyalások során a Híd négy képviselője távozott a pártból.
    A Híd még a múlt héten hétfőn közös tanácskozásra hívta a két nagy pártkoalíció vezetőit, és egy hetet adott számukra, hogy eldöntsék, együtt kívánnak-e működni. A Híd korábban többször közölte, hogy reformkormányt akar, és nem lép koalícióra egyik nagy párttal sem, továbbá közölte: ragaszkodik hozzá, hogy ne a két nagy pártkoalíció adja a miniszterelnök-jelöltet, hanem egy harmadik személyt jelöljenek közösen kormányfőnek.
    A szociáldemokraták legfőbb testülete még szombaton elutasította a Híd javaslatát a hárompárti kormányzásról, és megerősítette Zoran Milanovic ügyvezető miniszterelnök jelölését a kormányfői posztra.
    A HDZ szűkebb elnöksége hétfőn későn este döntött a Híd mindkét követeléséről, beleegyezett a reformkormány megalakításába és párton kívüli miniszterelnök jelölésébe is, amiről még az éjszaka folyamán tájékoztatta a Híd vezetőit.
    Nikola Grmoja, a Híd szóvivője kedden délelőtt újságíróknak azt mondta: a párt nemzeti tanácsa és a mandátumot szerzett mind a 15 képviselője egyhangúlag úgy döntött, hogy a kormányalakítási tárgyalásokat a HDZ vezette koalícióval folytatják tovább, ugyanakkor kiemelte: az SDP koalíciója számára nyitva hagyják a lehetőséget a csatlakozásra, abban a reményben, hogy Zoran Milanovic ügyvezető kormányfő meggondolja magát, és csatlakozik a reformkormány megalakításához.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó