Emma napja van. | 2024.04.19

Lakásáfa - Együtt: az áfacsökkentés nem ott segít, ahol kellene

2015-12-15 12:31:55

 

 Az Együtt szerint az új lakások áfájának csökkentése jó is lehetne, de nem azon a területen segít, ahol kellene és nem biztosítja a piacon a versenysemlegességet - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a párt egyik képviselője.

 

    Szelényi Zsuzsanna úgy fogalmazott: az áfacsökkentéssel a jól szituált polgárok tudnak majd élni, nem pedig a szegényebbek. Ha valamelyik piaci szereplő az indítványról korában tudomást szerzett, akkor egy ideje visszafoghatta a számlázást, amivel jelentős adókedvezményhez jut majd januárban - tette hozzá.
    A független képviselő bírálta, hogy a közbeszerzési törvény tervezett módosítása alapján a kormánynak nem lesz kötelező a legolcsóbb ajánlatot választani a közbeszerzések során. Szerinte egy honlapon kellene közzétenni a közbeszerzések részleteit.
    Az egyházi törvény továbbra is csorbítja az egyházak önállóságát és súlyos különbséget tesz közöttük - tért át egy másik témára Szelényi Zsuzsanna. Úgy értékelte, az állami finanszírozást különalkukhoz kötik, ami aláássa a jogállamiságot és a közbizalmat.
    Kérdésre válaszolva azt mondta, az új Quaestor-törvény a kormány sokadik próbálkozása a botrány megoldására. Háromnegyed év telt el, de a hatóságok még mindig nem mutatták ki, hogy hol van az eltűnt pénz - emelte ki, hozzátéve: a kabinet által javasolt megoldások a költségvetést terhelik, vagyis az adózók fizetik ki a kárt. A kormánynak nagyvonalúnak kellene lennie, és például lemondhatna a Várba költözésről - jegyezte meg Szelényi Zsuzsanna.