József napja van. | 2024.03.19

Hitelesítették az olimpiával és a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdést

2015-12-14 17:38:47

 

A Fővárosi Választási Bizottság hétfőn hitelesítette az olimpiarendezéssel és a Városliget beépítésével kapcsolatos helyi népszavazási kérdéseket.

 

    Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, a XIV. kerület polgármestere a múlt héten nyújtott be népszavazási kezdeményezést a Városliget beépítése ellen. Az MTI megkeresésére elmondta: 15 nap a jogorvoslati lehetőség a bizottság döntése ellen, és mivel eddig minden ilyen, népszavazással kapcsolatos döntést megtámadtak, arra számítanak, hogy január végén vagy február elején kezdhetik meg az aláírásgyűjtést. Ez azt jelenti, hogy tavasszal vagy nyár elején tarthatják meg a népszavazást - fűzte hozzá.
    A politikus kezdeményezésében az a kérdés szerepel: "Egyetért-e ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?".
    Az Index hírportál szerint a választási bizottság hétfőn egy másik népszavazási kérdést is hitelesített. Egy magánszemély, Erdélyi Katalin Krisztina kezdeményezésében ez áll: "Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?".
    Karácsony Gergely korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról is, de ezeket a közgyűlés többsége nem támogatta.