József napja van. | 2024.03.19

A kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az EU-ban

2015-12-14 17:13:46

 

 Várhatóan a jövő év első negyedévének végén nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. 

 

    Gál Péter elmondta: erről már egyeztetések folynak magyar és erdélyi szakmai szervezetek között, a szakmai egyeztetés célja, hogy minél hamarabb és minél nagyobb szakmai konszenzussal elkészüljön a szóban forgó magyar-székely édességre vonatkozó kérelem, amit Magyarország mihamarabb továbbíthat Brüsszelbe, az Európai Bizottságnak. 
    Hozzátette: a hagyományos különleges termékoltalom lényege, hogy egy olyan receptúrát véd, amely már régóta létezik a társadalomban, régóta ismerik az ezzel a receptúrával készült terméket az emberek. Továbbá egy élő hagyományról van szó, amely adaptálja a technológiai változásokat is.
    Gál Péter kiemelte: az FM kiemelt célja, hogy a magyar értékeket felkutassa és megvédje. Ennek érdekében az ország az unió által rendelkezésre bocsátott eszközökkel is él. Ennek keretében célkitűzés, hogy Magyarország növelje e földrajzi árujelzővel ellátott magyar termékek számát, valamint emelkedjen a Magyarországhoz köthető hagyományos különleges termékek száma is. Így nem is lehet kérdés - vélekedett a helyettes államtitkár -, hogy a kürtőskalács alkalmas a hagyományos különleges termék oltalomra.
    V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára utalt arra: a Hungarikum Bizottság úgy döntött december 3-án, hogy a hungarikumok gyűjteményébe elmeli 55.-ként a kürtőskalácsot. De, ha a kürtőskalácsot az unióban is oltalom alá kívánja helyeztetni Magyarország, az unió által elismert védjegy-rendszerben is el kell ismertetni a terméket.
    Tamás Sándor, a romániai Kovászna megye tanácsának elnöke az hangsúlyozta: "azért szeretjük a kürtőskalácsot, mert a mienk". A románok is kürtöskalácsnak nevezik a kürtős kalácsot, de Angliában és Franciaországban is annak mondják. Ez ugyanis egy olyan székely-magyar termék, amelynek egy neve van, kürtőskalács. Ezt a Kárpát-medencében mindenki tudja Konstanzától Sopronig. Sokan jövedelem-kiegészítésként, de már sokan megélhetésük biztosítására is sütik a kürtőskalácsot. Sütésével a világban naponta már ezernél is többen foglalkoznak. A kürtöskalácsot előterjesztették az Erdélyi Magyar Értéktárba való felvételre is - fűzte hozzá.
    Albert Zoltán, a  Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület ügyvivője az MTI kérdésére arról beszélt, hogy a kürtőskalács receptjét mindenki szabadon használhatja, a hagyományos különleges termék oltalom éppen ezt szolgálja, a kürtőskalács ugyanis nem egy termékvédjegy. Ez azt jelenti, hogy aki betartja a kürtőskalács előállítási receptúráját, az nevezheti a termékét kürtőskalácsnak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány