József napja van. | 2024.03.19

Peking élénkítené a lakáspiacot

2015-12-14 17:13:26

 

A lakáspiac élénkítését jelölte meg az egyik legfontosabb célkitűzésként a legfelsőbb kínai politikai vezetés, amelynek hétfői ülése után közzétettek néhány elemet a 2016-ban kezdődő 13. ötéves terv első évének gazdasági feladataiból.

 

    A kommunista párt politikai bizottsága közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell teremteni a fizetőképes keresletet a felépített, de eladatlan lakásokra azáltal is, hogy mind több vidéki vándormunkást tesznek városlakó polgárrá. Ennek érdekében a migránsok jogállásán is változtatni fognak; a költözéssel járó hátrányokat az egészségügy, társadalombiztosítás és oktatás területén fel fogják számolni.
    A dokumentum szerint nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a vállalkozások szélesebb körben történő népszerűsítésére, a fejlődési folyamat fontos elemei közé sorolták a költségek, köztük a tranzakciós költségek, az adóterhek, a társadalombiztosítási járulékok csökkentését. Utaltak az állami vállalatok, valamint a fiskális és pénzügyi szektor tervezett reformjára. 
    A politikai bizottság "ésszerű mértékű" gazdasági növekedéssel számol, anélkül, hogy pontos, vagy hozzávetőleges számot, vagy részleteket említett volna.
    A gazdasági és társadalmi fejlődés jövő évi teendőinek elvégzését "fáradságos" feladatként jelölte meg Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár az elmúlt napokban. Különösen is kiemelte az úgynevezett "strukturális reformot". Miközben az innováció és az összehangolt munka szükségességéről beszélt, hangsúlyozta a "zöld fejlesztést" és a nyitást. Elfogadható és követendő célként jelölte meg a lassuló növekedést.
    Li Ko-csiang kormányfő mindezek mellett úgy vélte, a konkrét terveket "a hazai és a nemzetközi feltételekhez igazodóan" kell kialakítaniuk. Kijelentette, többet kell tenni az ipari többletkapacitások kezelése, a beruházások hatékonysága terén, emelni kell a fogyasztás szintjét és ki kell alakítani az urbanizáció új formáját.
    Kína az évtized végére meg kívánja duplázni a 2010-ben teljesített bruttó hazai termékének (GDP) értékét és a lakosság egy főre jutó jövedelmét. Számokban nem határozták meg ugyan a gazdasági növekedést, de a kínai kormányfő korábban már jelezte, 6,5 százalékosnál némileg magasabb mértékű növekedés esetén látja esélyét a tervek megvalósulásának.