József napja van. | 2024.03.19

Illegális bevándorlás - Felfüggesztett börtönt is kiszabtak határzár tiltott átlépése miatt

2015-12-14 17:12:43

 

Egy vádlottra a két év kiutasítás mellett hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetést is kiszabott a Szegedi Járásbíróság határzár tiltott átlépésének bűntette miatt - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t.

 

    Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság azért látta indokoltnak a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, mert a vádlottat korábban - szintén határzár tiltott átlépése miatt - már jogerősen kiutasították Magyarország területéről. 
    Az előző ugyanezen bűntett miatt a Szegedi Járásbíróság huszonkét másik ítéletet is hozott gyorsított eljárásban: tizenhét vádlottat egy, ötöt két évre kiutasított Magyarország területéről.
    A vádlottak - akik többségében koszovói és Srí Lanka-i állampolgárságúnak vallották magukat - a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt átbújva léptek illegálisan magyar területre.
    Az ítéletek jogerősek. A terheltek úgy nyilatkoztak, hogy nem kérik a tolmács által anyanyelvükre lefordított ítélet írásbeli kézbesítését.
    A szóvivő kitért arra is, hogy a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra tizenhét menekültügyi kérelemmel kapcsolatos beadvány érkezett, közülük egyet elutasított a bíróság, öt hatályon kívül helyezéssel, egy megszüntetéssel fejeződött be.