Emma napja van. | 2024.04.19

Thomas Bach látogatást tett a Vasas vívócsarnokában

2015-12-14 17:11:12

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach hétfő délután feszített programja ellenére ellátogatott a Vasas SC Kovács Pálról elnevezett vívócsarnokába.

 

    A helyszínen házigazdaként Markovits László, a Vasas SC elnöke, valamint Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára köszöntötte a német sportvezetőt. A vívóteremben több egykori vívólegenda is megjelent, így az olimpiai bajnok Sákovicsné Dömölky Lídia, Kulcsár Győző és Bujdosó Imre. 
    "Nagy öröm a Vasas-család számára, hogy a közelmúltban felújított Kovács Pál vívócsarnokunkban méltó körülmények között tudtuk fogadni Thomas Bach elnök urat" - mondta Markovits László. "Az ország egyik legsikeresebb vívóműhelyét működtetjük, amely a névadótól kezdve Szilágyi Áronig számos olimpiai bajnokot adott a magyar sportnak. Reméljük, jó érzésekkel távozott tőlünk, és ma is tapasztalhatta, hogy a magyar sportnak van múltja, jelene és jövője, Budapest pedig érdemes lehet arra, hogy olimpiát rendezzen."
    Thomas Bach Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat vezetője, valamint Schmitt Pál NOB-tag kíséretében sorra látogatta az éppen edzésen résztvevő vívó utánpótlás-csoportokat, elbeszélgetett a gyerekekkel, NOB-jelvényeket és dedikált fotókat osztogatott a kicsiknek. Volt, aki a sisakjára, más a vívóruhájára kért autogramot, s a NOB-elnök minden kérést teljesített. A közös csoportképek mellett a selfie-k készítésében is készséges partner volt a világ elsőszámú sportvezetője. A gyerekeket arról kérdezte, hányszor, hány órát edzenek naponta, és kifejtette: sajnálja, hogy csak kardozókkal és párbajtőrözőkkel találkozott a teremben, ugyanis a Vasasban jelenleg nem oktatják Thomas Bach egykori fegyvernemét, a tőrt. A NOB-elnök elnevette magát, amikor a gyerekek arra kapacitálták, azért lobbiztak, hogy Budapesten legyen a 2024-es olimpia.
    Bár többen készültek rá, többek között Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes tőrvívó, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, mégsem jött létre a Bach-Kamuti asszó. Kamuti Jenő beöltözött ugyan vívóruhába, és Kulcsár Győzővel be is melegített, ám Thomas Bach feszített programja miatt nem jutott idő a mérkőzésre.
    "Reméltem, hogy visszavághatok Thomasnak, mert ő nyert olimpiát, én viszont nem. Többször találkoztunk világbajnokságon és az 1976-os olimpián is. Úgy emlékszem, az egymás elleni mérlegünk állása döntetlen" - mondta Kamuti Jenő, aki kissé csalódottan nyugtázta, hogy hiába öltözött át, ezúttal nem tudott megmérkőzni egykori vetélytársával.
    Az edzéslátogatás végére megérkezett Aliser Uszmanov, a Nemzetközi Vívószövetség elnöke, Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke kíséretében, akik szintén váltottak néhány szót a Vasas vívóutánpótlásának tagjaival.