Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - A Szatmár megyei Tasnádra is menekülttábort tervez a román belügyminisztérium

2015-12-14 15:50:18

 

Három újabb menekülttábort tervez létrehozni 2016-ban a román belügyminisztérium, ezek egyikét Erdélyben, a termálvizes strandjáról ismert Szatmár megyei Tasnádon alakítanák ki - közölte hétfőn a Maszol.ro hírportál.

 

    Romániának 6300 menedékkérőt kell befogadnia a kötelező kvóták szerint, amiről szeptemberben született határozat az uniós igazságügyi és belügyi tárcavezetők találkozóján. Az országban jelenleg hat befogadóközpont működik, ezeknek Bukarest és Giurgiu mellett a Máramaros megyei Nagysomkút (Somcuta Mare), a Suceava megyei Radócz (Radauti), Galati, valamint Temesvár ad otthont. Petre Toba belügyminiszter bejelentése szerint jövőre Tasnádon, valamint az Arges megyei Campulung és a Gorj megyei Bumbesti-Jiu városokban.
    A belügyminiszter a parlament költségvetési bizottságában elmondta: ezekben a helységekben már kiszemelték a szükséges ingatlanokat, amelyeket a következő hónapokban feljavítanak, illetve felszerelnek. Tasnádon a csendőrség használaton kívüli ingatlanát szemelték ki a migránsok számára. Az évek óta üresen álló laktanya 600 hálóhellyel rendelkezik, de van elegendő hely tornatermeknek, orvosi rendelőknek, ugyanakkor szükség esetén megfelelő termek vannak a gyerekek oktatására is.
    Vasile Mitrasca, Tasnád polgármestere kifogásolta, hogy Bukarest a városvezetés megkérdezése nélkül döntött a befogadóközpont létesítéséről. Mint mondta, a tasnádiak nem örülnek a döntésnek, hiszen a híradásokból látták, mi történhet egy olyan városokban, ahol több száz menekültet telepítenek le. A leendő befogadóállomás ráadásul a kisváros nevezetességeként ismert termálvizes strand közelében van, amelyet évente negyedmillió vendég látogatja szerte az országból.
    "Több száz menekült betelepítése súlyos csapás lehet a városunk gazdaságára, hiszen a jelentős pénzforrásnak tartott turizmust vetheti vissza, ha elriasztják a turistákat" - idézte a portál a polgármestert. A 8500 lakosú Tasnádon a legutóbbi népszámláláson háromezren vallották magukat magyarnak.
    Románia november végére várta az első 300 menedékkérőt, akiket a kvótarendszer alapján Olaszországtól kellett volna átvennie, de Mihaita Calimente, a külföldi hírszerzést felügyelő parlamenti bizottság elnöke azt közölte: a migránsok között nem voltak jelentkezők, akik a schengeni tagsággal rendelkező Olaszország helyett Romániába akartak volna jönni, erőszakkal pedig nem lehet áttelepíteni őket.