Gedeon napja van. | 2024.03.28

Iszlám Állam - Spiegel: Washington több támogatást vár Berlintől

2015-12-12 17:34:22

Az Egyesült Államok nagyobb katonai támogatást vár Németországtól az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni küzdelemhez a Der Spiegel című német hírmagazin szerint.

    A hetilap szombaton megjelent számában közölt értesülés szerint Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a  héten levélben fordult Ursula von der Leyen német védelmi miniszterhez, kérve, hogy a német hadsereg (Bundeswehr) az eddigi vállalások mellett további hozzájárulással vegyen részt az IÁ ellen szervezett nemzetközi koalíció műveleteiben.
    Berlinben meglepődtek a konkrét "kívánságlistát" nem tartalmazó levélen, és még nem válaszoltak rá. A német kormány helyzetértékelése szerint Washingtonból más fővárosokba is küldenek hasonló levelet, hogy tovább bővüljék az IÁ szíriai és iraki állásaira légicsapásokat mérő szövetségesek köre - írta a Der Spiegel.
    Németország kezdettől fogva tagja a több mint 60 országot összefogó szövetségnek, de eddig nem vett részt a légi műveletekben, hanem az észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) felfegyverzését és képzését segítette. 
    A novemberi párizsi terrortámadások után kiterjesztették a közreműködést, a Bundeswehr felderítő repülőgépekkel, egy légi utántöltő repülővel segíti a légicsapásokat, és egy fregattal részt vesz a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó  védelmében. A fregatt már csatlakozott a hadihajó védelmét biztosító nemzetközi hajórajhoz, az első repülőgépeket pedig csütörtökön telepítették át a törökországi Incirliknél fekvő NATO-támaszpontra.
    Angela Merkel kancellár egy szombati lapinterjúban kiemelte, hogy a közreműködés a légitámadásokban nem jelent irányváltást a kormány politikájában, és a Bundeswehr bevetése szilárd nemzetközi jogi alapokon nyugszik. Ugyanakkor kizárta azt a lehetőséget, hogy Németország szárazföldi csapatokat is küldjön Szíriába.
    A második világháború emléke miatt hagyományosan pacifista beállítottságú német politikai kultúra közegében érzékeny kérdés a Bundeswehr bevetése támadó hadműveletben. A koszovói és az afganisztáni küldetés után a szíriai misszió mindössze a harmadik ilyen művelet az 1955-ben alapított Bundeswehr történetében.