Andrea napja van. | 2024.04.18

Novák Katalin: a kormány több intézkedést tett a gyermekvállalás feltételeinek javítására

2015-12-12 08:49:24

 

A gyermekvállalás feltételeinek javítását szolgálja a családi adókedvezmény, az otthonteremtési támogatás, az ingyenes iskolai étkeztetés és tankönyv, a bölcsődei rendszer átszervezése és több más intézkedés - ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

 

    A munka és a családi élet összeegyeztetését a részmunkaidős és más atipikus foglalkoztatási formák ösztönzésével igyekszik elősegíteni a kormányzat - tette hozzá Novák Katalin.
    Az otthonteremtési támogatás azért fontos - mondta -, mert hátráltatja a gyermekvállalást, hogy sok fiatal nem tud önálló életet kezdeni, 80 százalékuk sokáig szüleivel lakik, ahol pedig mégis megszületik az első gyermek, ott a második-harmadik nem jöhet világra, mert szűkösen él a család, hiányzik a gyerekszoba.
    Az idén júliusban elindult családi otthonteremtési kedvezményhez már az első három hónapban 5000 sikeres igénylő juthatott hozzá. Az új támogatási forma két vonatkozásban is kedvezőbb a korábbinál: nem csupán új ingatlan esetén igényelhető és már az első gyermek után is - mondta az államtitkár, aki az anyagi szempontok mellett kiemelte a szemléletformálás jelentőségét.
    Novák Katalin elmondta: a nagycsaládok aránya csökken, már csupán 6 százalék. A 2011-es népszámlálás adatai pedig azt is jelzik, hogy a gyermekvállalás időszaka egyre inkább kitolódik a fiataloknál, és nő a gyermektelen vagy egygyermekes párok száma. Az utóbbi években azonban némiképp megfordulni látszik ez a kedvezőtlen tendencia - jegyezte meg.