Gedeon napja van. | 2024.03.28

Soltész: a határon túli magyarságnak fontosak a közös ünnepek

2015-12-11 14:43:57

 

A határon túli magyarságnak fontosak a közösen megtartott ünnepek, hogy érezzék, az anyaország odafigyel rájuk - mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-nek, miután részt vett a Szabadkai Nagycsaládos Egyesület karácsonyi ünnepségén, majd Écsy Gáborral, a Katolikus Karitász országos igazgatójával együtt ajándékcsomagokat adott át ötven vajdasági diáknak.

 

    Soltész Miklós telefonon a helyszínről elmondta: a szabadkai nagycsaládos karácsonyon a Johannita Segítő Szolgálat és a kormány támogatásával 150 nagycsaládban, nehéz körülmények között nevelkedő kisgyermek kapott magyar szépirodalmi és történelmi könyveket, édességet, tartós élelmiszert tartalmazó ajándékcsomagot. A rendezvényre Szabadkáról és környékéről érkeztek a családok - tette hozzá.
     Az államtitkár elmondta: örömteli volt látni, hogy ezek a családok közösséget alkotnak, a gyerekek által előadott adventi, karácsonyi énekek és a bábelőadás pedig "azt sugallta", hogy itt a nemzetmegőrzés, a nyelv megőrzése összetartozik a karácsonyra való felkészüléssel. Hopzzátette: a nemzeti identitásukat őrizni akakró határon túli magyarok számára létfontosságú a hagyományok tiszutelete és a hit. Ha pedig mindezt tovább is tudják adni gyermekeiknek, "akkor nem félek, hogy megmarad-e a magyarság a nem Magyarországhoz tartozó területeken" - fogalmazott.
     Soltész Miklós a Katolikus Karitász adományakciójáról elmondta: a szervezet Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei központja
idén novembertől 50 vajdasági magyar diákot támogat egy éven át havonta élelmiszercsomaggal a szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesületen keresztül. A most második alkalommal, ezúttal személyesen a Katolikus Karitász vezetője és általa Szabadka főterén átadott adományok karácsonyi, ünnepi csomagok voltak. 
    Az államtitkár kiemelte: ha diákokat segítünk, a magyarság helyben maradását, az anyanyelv megőrzését segítjük, és azt "sok-sok lépéssel lehet elétrni". Fontos volt a kettős állampolgárság, a nagycsaládos szervezeteknek éveken át adott támogatás, valamint a kormány 50 milliárd forintos, a vajdasági gazdaságot fejlesztő programja, de ugyanilyen fontosak az ilyen gesztusok is, amelyekből a határon túl élők érzik, hogy az anyaország számára is érték az ő helyben maradásuk.