Donát napja van. | 2020.02.17 | MNB középárfolyam:

Romániában nőtt az infláció novemberben

2015-12-11 11:08:23

Novemberben enyhén nőtt az infláció Romániában az előző hónaphoz képest, de az éves ráta még mindig negatív tartományban van - derült ki pénteken a román országos statisztikai intézet közleményéből.

    Novemberben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva, tavaly novemberhez mérten az éves inflációs ráta mínusz 1,1 százalék volt. Októberben a fogyasztói árak még 1,64 százalékkal voltak olcsóbbak a tavalyi tizedik hónaphoz mérten.
    Novemberben a nem élelmiszerek és a szolgáltatások drágultak legnagyobb mértékben 0,5 százalékkal, illetve 0,31 százalékkal, az élelmiszerek 0,06 százalékkal kerültek többe októberhez mérten.
    A román jegybank az idén a fogyasztói árak 0,7 százalékos csökkenését várja. Arra számítanak, hogy májusig az infláció negatív tartományban marad, de 2016-ban egész évben 1,1 százalékos éves fogyasztói árnövekedés lesz.
    A statisztikai intézet szintén pénteken közölte az építőipar első tíz hónapos adatait. Ezek szerint az építőipar volumene 9,7 százalékkal nőtt az első tíz hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz mérten. A generáljavítások volumene nőtt a legnagyobb mértékben, 19,6 százalékkal, majd a karbantartási munkálatoké 14,4 százalékkal. Az új építményeknél végzett munkálatok volumene 6,1 százalékkal bővült.