Donát napja van. | 2020.02.17 | MNB középárfolyam:

Éghajlatkutató: klímaügyben a kis országok is sokat tehetnek

2015-12-11 10:11:51

A kis országok, köztük Magyarország is sokat tehet a klímaváltozás miatti problémák csökkentésére, ha önálló tudományos megoldást dolgoz ki - mondta Zágoni Miklós éghajlatkutató péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

"Mi azzal járulhatunk hozzá jelentős mértékben a változáshoz, ha olyan technológiát, tudományos fejlesztést, energetikai ötletet, megoldást találunk, amelyet el lehet terjeszteni" - fogalmazott az éghajlatkutató. Megjegyezte, hogy az innovatív, hasznosítható megoldásokat a legnagyobb energia-felhasználók, India, Kína és az Egyesült Államok is megvásárolhatja, és hatékony alkalmazásukkal csökkenthetik saját nagy mértékű kibocsátásukat. Magyarországnak a következő 20-25 évben erre kellene összpontosítania    Zágoni Miklós szerint.
    Kitért arra is, hogy az alternatív technológiák egyelőre mindenütt a világon nagyon drágák és nem elég hatékonyak. "Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy a 1,5-3 fokos felmelegedés bekövetkezik-e, meg tudjuk-e ezt állítani, és milyen részben természetes ennek kialakulása. Ugyanakkor azt sem látja a világ tisztán, milyen alternatív megoldást alkalmazzon".
    Laurent Fabius francia külügyminiszter, az ENSZ 21. klímakonferenciájának elnöke csütörtök este jelentette be Párizsban, hogy úgy látja, pénteken javaslatot tud tenni a klímavédelmi egyezmény végső szövegére.