Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2015-12-10 14:39:41

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    
    Kontinensünk északnyugati, északi tájai fölött továbbra is ciklonok vonulnak nyugatról kelet felé, emiatt arrafelé erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, az északi területeken helyenként havazik. Ugyanakkor Közép- és Dél-Európa időjárását anticiklon határozza meg. A magasnyomás területén erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös és napos területek egyaránt előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi, keleti és középső részén többnyire 1 és 7 fok között alakul, ennél hidegebb van északkeleten, ott mindössze -1 és -6 fokot mérnek. Enyhébb idő nyugaton és délen van, ahol a kora délutáni órákra általában 11 és 18 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félsziget déli részén 20, 22 fok is előfordul. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását anticiklon alakítja.
    
    Várható időjárás az ország területén péntek estig
    -------------------------------------------------
    
    Csütörtökön és pénteken is főként északnyugaton lesz szakadozott a felhőzet, ott hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, másutt többnyire erősen felhős, párás marad az idő, csak rövid felszakadozások lehetnek. Csütörtökön eleinte elszórtan eső, zápor még előfordulhat, majd délután megszűnik a csapadék. Éjszaka és pénteken napközben számottevő csapadék nem várható, legfeljebb néhol lehet szitálás, északnyugaton ónos szitálás. Hajnalban északnyugaton, északon több helyen köd képződik. A Dunántúlon most még helyenként erős északi szél mindenütt mérséklődik, pénteken néhol megélénkül a déli, délnyugati szél. Másutt gyenge marad a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 2 és 8 fok között alakul.