Emma napja van. | 2024.04.19

svájci jegybank érvényben hagyta a negatív kamatokat

2015-12-10 11:03:00

 

A svájci jegybank (SNB) igazgatósága csütörtöki ülésén nem változtatott a kamatokon, közölte, hogy továbbra is túlértékeltnek tartja frankot és szükség esetén kész interveniálni valutája gyengítése érdekében.

 

    Egyes látra szóló letétek esetében érvényben maradt a mínusz 0,75 százalékos negatív kamat, azaz a bankoknak ekkora büntetőkamatot kell fizetniük a jegybanknál elhelyezett betéteik után. Nem változott a 3 hónapos LIBOR mínusz 1,25 - mínusz 0,25 százalékos iránysávja sem.
    A döntés bejelentését követően a frank 1,0830-ról 1,0800 frankra, egy hetes csúcsra erősödött az euróval szemben.
    Az SNB közleménye hangsúlyozza, hogy a bank az utóbbi napokban végbement enyhe gyengülés ellenére továbbra is "jelentékenyen túlértékeltnek" tartja a frankot és monetáris politikai eszköztárának lényeges eleme a negatív kamat, amely mérsékli a frank vonzerejét, és segít gyengíteni azt.
    Az EKB múlt csütörtökön a vártnál kevésbe lazította monetáris politikáját, ennek nyomán erősödött az euró, ami lehetővé tette, hogy az SNB egyelőre ne tegyen újabb lépéseket a frank erősödésére spekulálók elrettentésére - mondják elemzők.
    Az SNB azonban szárazon tartja a puskaport, Thomas Jordan, az SNB elnöke nem zárta ki, hogy a jegybank még mélyebben a negatív tartományba viszi a betéti kamatot.
    "Állíthatom, hogy nem zárjuk ki az újabb kamatcsökkentés lehetőségét" - mondta Jordan az ülést követő sajtótájékoztatón. Hozzátette azonban, hogy ez nem kívánatos mellékhatásokkal járhat, ezért alaposan mérlegelni kell egy ilyen lépést.
    Jordan szerint a kicsi és nyílt gazdaságok - mint amilyen Svájc is - számára nagy kihívás az egyes valutaövezetek eltérő monetáris politikája, mert ez jelentős árfolyamkilengéseket generál és fékezi a gazdasági növekedést. 
    Az SNB azt prognosztizálja, hogy Svájc bruttó hazai terméke jövőre 1,5 százalékkal nő az idén várható közel 1 százalékkal szemben.
    Sokan túl optimistának tartják ezt a becslést.
    "Az SNB különösképp derűlátó a növekedést illetően, az 1,5 százalékos célt nagyon nehéz lesz elérni a frank további leértékelődése nélkül" - vélte Maxime Botteron, a Crédit Suisse elemzője.
    A svájci gazdaság a harmadik negyedévben stagnált. Az export negyedéves összehasonlításban 0,5 százalékkal nőtt, de éves szinten 0,9 százalékkal csökkent.
    A svájci jegybank január 15-én azonnali hatállyal eltörölte az 1,20 frankos árfolyamgátat, míg korábban 10 milliárdos tételekben vásárolt eurót, hogy 1,20 frank fölött tartsa a közös valuta árfolyamát. A lépést követően világszerte felszökött a válságbiztosnak tekintett svájci valuta iránti kereslet. Az euró árfolyama átmenetileg paritásba került a frankkal, és a frank más valutákhoz képest is jelentősen erősödött. 
    A 2011-ben bevezetett árfolyamgáttal a jegybank elejét akarta venni, hogy a túl erős frank miatt csökkenjen a svájci exportgazdaság és a turizmus versenyképessége, de négy év után az SNB kénytelen volt felhagyni a költséges intervenciókkal.
    A frank hirtelen erősödésének közvetlen következménye a svájci gazdasági növekedés lelassulása volt. A berni kormány gazdasági államtitkársága nyáron 2,1 százalékról 0,8 százalékra szállította le a GDP idei növekedésére vonatkozó prognózisát.