Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hit, remény, szeretet - Idősek Napját ünnepelték Borsodszirákon

2015-12-10 04:54:18

Az idősek világnapját 1991-ben rendezte meg először az Egyesült Nemzetek Szervezete. Azóta a világon szokássá vált évente megünnepelni az idős polgárokat. Borsodszirákon sincs ez másképp. Hagyományosan a karácsonyi ünnepek előtt tartják a megemlékezést.

A remény zöld gyertyája újra lángra lobbantotta a hit, szeretet, a megértés gyertyáját a borsodsziráki kisiskolások műsorában (A képre kattintva képtár nyílik.)

Ha a hit, a szeretet és a megértés gyertyáinak lángja kialszik, a remény soha ki nem hunyó lángja mindig fellobbantja azokat - tudhattuk meg a kisiskolások műsorából. Az öregkornak számtalan erénye van. Fritz Riemann azt mondta: az érett kor egyik legfontosabb erénye a higgadtság, amely türelmesebbé tesz másokkal és önmagunkkal szemben. Kevesebb indulattal viseltetünk a szokatlan jelenségek iránt és több tárgyilagossággal ítélünk. 

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő köszönti a borsodsziráki idős polgárokat (A képre kattintva képtár nyílik.)

Demeter Zoltán ünnepi beszédében arról beszélt, hogy ennek a kornak is meg van a maga helye és szerepe a családban és a társadalomban. A fiatalabb generációknak mindenkor szükség van arra a mérhetetlen tudásra, tapasztalatra, bölcsességre amely idős honfitársaink birtokában van. Az országgyűlési képviselő beszédében kiemelte az idősek tiszteletének és megbecsülésének fontosságát.

A sziráki óvodások egy lakodalmat idéző műsorral köszöntötték az ünnepelteket (A képre kattintva képtár nyílik.)

- Ezen a napon szeretettel gondolunk mindazokra, akik egy hosszú élet munkáját és rengeteg tapasztalatát tudhatják maguk mögött. Minden évben köszöntjük Önöket, de szeretetüket, bölcsességüket és segíteni akarásukat az év minden napján érezzük - mondta köszöntőjében Tóth Attila polgármester.

Kecskés László katolikus plébános egy klasszikus tanmesével mutatott rá az idős családtagok szeretetére és megbecsülésére.

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakközépiskola Campana Csengettyű Együttese karácsonyi dallamokat adott elő. (A képre kattintva képtár nyílik.)

Az ünnepségen közreműködtek a sziráki óvódások, akik egy lakodalom eseményeit idézték fel. Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakközépiskola Campana Csengettyű Együttese, karácsonyi dallamokkal kedveskedett az ünnepelteknek. A sziráki kisiskolások ünnepi műsorában a hit, a remény és szeretet kapott fő hangsúlyt. Fedor Dávid, Túrmezei Erzsébet, Legnagyobb művészet című versét, Kolozs Istvánné pedig saját költeményét szavalta el.

Demeter Zoltán és Tóth Attila köszöntötte Borsodszirák 104 éves idős hölgyét (A képre kattintva képtár nyílik.)

Borsodszirákon minden ünnepségen fellép a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület Énekkara.