Emma napja van. | 2024.04.19

Francia választás - Hollande egyértelmű állásfoglalásra és a köztársasági értékek védelmére szólított fel

2015-12-09 16:31:34

 

 Francois Hollande francia államfő minden felelős politikust "egyértelműségre" és a "köztársasági értékek" védelmére szólított fel szerdán a pártokat, négy nappal a regionális választások második fordulója előtt annak érdekében, hogy megakadályozzák a Nemzeti Front hatalomra jutását a régiókban.

 

    A regionális választások első, múlt vasárnapi fordulójában a jobboldali Nemzeti Front végzett az élen. Marine Le Pen pártja a 13 régióból hatban tudta megszerezni a legtöbb szavazatot, s három régióban a második fordulóban is esélye van a győzelemre. 
    Az elmúlt három napban a hagyományos pártok megosztottak voltak abban, hogy milyen stratégiával lehet a Nemzeti Front előretörését feltartóztatni.
    A harmadik helyre szorult kormányzó baloldal arra kérte a választóit, hogy a második fordulóban szavazzanak a jobboldalra abban a három régióban, ahol a Nemzeti Frontnak esélye van a győzelemre. A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak, amely a második helyen végzett, viszont nem lépteti vissza az első fordulóban harmadik helyen végzett jelöltjeit. Nicolas Sarkozy volt államfő pártja a 13 régióból négyben tudott az élen végezni, a baloldal pedig három régióban áll nyerésre.
    "A megfogalmazások a vitákban valamennyi felelős politikustól egyértelműséget követelnek meg az állásfoglalásokban, a viselkedésben, a köztársaság értékeinek védelmében" - idézte a köztársasági elnököt a két forduló közötti kampány kapcsán Stéphane le Foll kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően.
    A kormányzat egyik pártot sem nevezte meg, de az üzenet egyértelműen a Nemzeti Frontnak és a Köztársaságiaknak szólt.
    Francois Hollande a kormányszóvivő szerint hangsúlyozta, hogy a választások azért fontosak, mert a régióknak fontos szerepük van a helyi közlekedés, a környezetvédelem, a középfokú közoktatás, a továbbképzések és a gazdaság szempontjából a "jövő előkészítésében".
    "Arról van szó, hogy mennyire leszünk képesek beruházni és a vállalatoknak lehetőséget teremteni az innovációra és az exportra" - tette hozzá a szóvivő.
    Manuel Valls miniszterelnök szerint "a szélsőjobboldal legnagyobb megtévesztése, anélkül, hogy kimondaná, az, hogy egy nagy visszalépést készít elő". 
    "1905 elé akarnak visszatérni, a vallásháborúkhoz, amelyek nagyon mély sebeket ejtettek a nemzetünk történelmében" - fogalmazott a kormányfő a Francia Nemzeti Könyvtárban, az állam és egyház szétválasztásáról szóló törvény 110. évfordulója alkalmából rendezett emléknapon.
    A kétfordulós regionális választásokon a 44 millió választópolgár az idén újrarajzolt 13 régió tanácsának 1722 tagját választja meg hat évre. A vasárnapi második fordulóban 38 listán indulnak a jelöltek, tíz régióban mindhárom nagy párttömörülésnek lesz listája, ugyanis a Szocialista Párt vezetésének utasítása ellenére Elzászban nem lépett vissza a harmadik helyre szorult baloldali listavezető, Jean-Pierre Masseret, két régióban a Nemzeti Front és a Köztársaságiak állít csak listát, egy régióban pedig négy listán küzdenek meg a jelöltek egymással.