Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Amerikai Magyar Koalíció és a Lantos Alapítvány elnöke tiltakozott a Hóman-szobor ellen

2015-12-09 16:25:26

Közös közleményben tiltakozott Hóman Bálint szobrának tervezett székesfehérvári felállítása ellen Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) és Katrina Lantos Swett, a Lantos Alapítvány elnöke.

    "Büszke amerikai magyarokként és a növekvő antiszemitizmus elleni harc régi aktivistáiként arra hívjuk fel a magyar kormányt, hogy erőteljesen és egyértelműen helyezkedjen szembe a tervekkel, hogy Hóman Bálintnak a hónap folyamán szobrot állítsanak Székesfehérváron" - írta Teleki és Lantos Swett a keddi keltezésű közleményben.
    A két elnök emlékeztetett rá, hogy Hóman Bálint a magyar kormány minisztere volt, aki élenjárt a magyarországi zsidóellenes törvényalkotásban és 1944-ben a magyar zsidók deportálására szólított fel. A kommüniké szerint abban az évben több mint 400 ezer ártatlan magyar zsidót deportáltak Auschwitzba és "Hóman osztozik a felelősségben a tragikus eseményekért, amelyek Magyarország történetének sötét fejezete során történtek".
    Teleki és Lantos Swett leszögezte, hogy osztozik a számos "lelkiismeretes szervezet és polgár" felháborodásában, akik felemelték szavukat a tervezett szobor ellen. Utaltak rá, hogy az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportja "mély aggodalmának" adott hangot és sürgette, hogy a magyar kormány "nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában".
    A HAC és a Lantos Alapítvány elnökei közölték, hogy csatlakoznak a testülethez, azt kérve, hogy a magyar kormány "tegye egyértelművé, szóban és tettekkel egyaránt, hogy ellenzi ezt a szobrot és minden, Hóman Bálint borzalmas öröksége tisztára mosására vagy rehabilitálására irányuló erőfeszítést".
    A kommüniké szerzői szerint a kormány részéről nem lesz elegendő azt állítani, hogy egy helyi jelentőségű és illetékességű ügyről van szó.
    "A magyar nép becsületét és jó hírnevét nem ejtheti túszul a helyi tisztviselők elítélendő döntése, hogy egy olyan embert részesítsen elismerésben, akinek örökségén a holokauszt ártatlan áldozatai ezreinek vére ejtett foltot" - írta Maximilian Teleki és Katrina Lantos Swett.
http://www.lantosfoundation.org/news/2015/12/7/joint-statement-with-hungarian-american-coalition-opposing-statue-of-war-time-anti-semitic-hungarian-leader