Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csepreghy: az Európai Bizottság egy aktív pártpolitikus cégét finanszírozza

2015-12-08 16:47:30

 

Az Európai Bizottság egy Magyarországon aktív pártpolitikus cégét finanszírozza, ez a politikus pedig saját pártjára költi a támogatást - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

 

    Csepreghy Nándor arra reagált, hogy az Index hírportál arról írt: ismét elnyert egy brüsszeli pályázatot Gyurcsány Ferenc DK-elnök cége, az Altus Zrt., amely ezúttal a lengyel fejlesztéspolitikát vizsgálhatja 120 millió forintért.
    Az államtitkár szerint úgy tűnik, az Európai Bizottság nem tett le arról, hogy aktívan beavatkozzon egy uniós tagállam pártfinanszírozási kérdéseibe. Feltette a kérdést: milyen jogi alapon avatkozik be a bizottság. Firtatta azt is: mennyire él a kettős mérce a testület működésében, hiszen minden tagállamtól - mint mondta, teljesen jogosan - várja el, hogy a lehető legkörültekintőbben döntsön közpénzek felhasználásáról.
    Ehhez képest ebben az esetben "az Európai Bizottság egy Magyarországon aktív pártpolitikus egyszemélyes cégét finanszírozza", ez a politikus pedig ebből a cégből származó bevételét pártja, egy ellenzéki párt finanszírozására fordítja - tette hozzá Csepreghy Nándor.
    Szavai szerint a bizottság azzal nem oldotta meg ezt a kérdést, hogy "a Duna partjáról a Visztula partjára exportálta", sőt, ezt a lépést etikátlannak tartják az alakuló lengyel kormányzattal szemben. Emlékeztetett: Lengyelországban egy jobboldali politikai erő alakíthat kormányt, és - fűzte hozzá -, ameddig ez a kormányzat elfoglalja mandátumát, addig fejlesztéspolitikájának ellenőrzésére "egy baloldali párt kapott megbízást", ami szavai szerint példa nélküli.
    Csepreghy Nándor úgy fogalmazott: az, hogy ez a kérdés napirenden van, újabb bizonyítéka annak, hogy az ellenzék "tele van korrupciós ügyekkel", és "meglepően sok korrupciós ügy kötődik az Európai Bizottság székhelyéhez, Brüsszelhez". Elegendő a Jobbik Kovács Béla-ügyére gondolni, amelyben "nagyon komoly pártfinanszírozási probléma merül fel", nem tudni, hogy honnan kap pénzt a Jobbik, és egy másik, ilyen típusú korrupciós eset az Altus-ügy, amelynél viszont lehet tudni, hogy honnan kap finanszírozást egy politikai csoportosulás - hangsúlyozta.