Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Karas Monika: a törvényekkel hatékonyan kezelhetőek az emberi méltóságot sértő problémák

2015-12-08 12:40:37

 

 A hatályos jogszabályokkal hatékonyan kezelhetők az emberi méltóság médiabeli sérelmével kapcsolatos problémák - hangsúlyozta az Országgyűlés kulturális bizottsága női méltóságért albizottságának keddi ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke Budapesten.

 

    Karas Monika elmondta: szigorítást nem tart szükségesnek. Hozzátette: az NMHH Médiatanácsa nem "ízlésrendőrség", és semmilyen témát nem kívánnak tabusítani.
    A kiszabott szankciókkal a figyelmeztetés mellett az a szervezet célja, hogy minden médium a szabályok betartásával működjön - közölte az elnök.     Példaként hozta fel az ELTE gólyatáborában történt nemi erőszakkal kapcsolatos esetet, amikor félmillió forintos bírságot kapott a Class FM médiaszolgáltatója, mert a rádió műsorában "nem megfelelő hangnemben" foglalkoztak az üggyel.
    Megemlítette: a TV2 médiaszolgáltatójára 14 milliós bírságot szabtak ki, amikor egyik műsorukban bemutatták, hogy egy férfi szereplő egy fiatal nő emberi méltóságát sérti, a történtek tárgyalása pedig sértette a kiszolgáltatottság öncélú bemutatásának tilalmát is.
    Az NMHH elnöke egyetértett azzal a képviselői felvetéssel, hogy a témával kapcsolatos kérdéseket az önszabályozáson alapuló etikai kódexnek kellene szabályoznia.
    Karas Monika az albizottság ülésén arról beszélt: miközben az ország lakosságának 52,5 százalékát adják a nők, az NMHH által elemzett hír- és közéleti műsorokban megjelenésük aránya alig 23 százalék. Ehhez képest felülreprezentáltak a civil, az egészségügyi, az oktatási és a bulvártémákban, ugyanakkor a politika és a közigazgatás területén még mindig sokkal több a férfi, mint a női megszólaló.
    Megemlítette ugyanakkor: az NMHH-n belül kiegyenlített a nemek aránya, hiszen - dacára annak, hogy a hírközlés és a frekvenciagazdálkodás "nem kifejezetten női szakma" - a munkatársak 48, a vezetők 41 százaléka nő, akárcsak az ötfős médiatanács két tagja.
    Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) főosztályvezetője az ülésen arról beszélt: évente 1000-1200 alkalommal fordulnak a 2005-ben létrejött hatósághoz, az érdemi ügyek száma 300-350; a legtöbb panasz foglalkoztatással kapcsolatos témákban érkezik, és nagyjából kiegyenlített a beadványozók nemi aránya.
    Szólt arról is: nemrég jelent meg EBH-füzetek első kiadványa, amely a munkahelyi, a heteken belül ezt követő füzet pedig az oktatás területén megjelenő zaklatással foglalkozik.