Emma napja van. | 2024.04.19

Először tartottak négypárti televíziós választási vitát Spanyolországban

2015-12-08 07:04:56

 Spanyolországban először tartottak négy párt képviselőjével televíziós választási vitát. A kedd hajnalba nyúló fórumon a konzervatív Néppártot (PP) - a résztvevők közül egyedül - nem a miniszterelnök-jelöltje képviselte, így a vita érdemiségét több elemző is megkérdőjelezte.

    Mariano Rajoy hivatalban lévő kormányfő andalúziai kampánykörútja miatt pártja Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettest küldte, aki a vita során azzal érvelt, hogy a PP egy csapat, amely osztozik a felelősségben és bármely tagja képes arra, hogy képviselje a pártot.
    A kormányfő csak egy tévévitán szerepel majd, mégpedig Pedro Sánchezzel, a legnagyobb ellenzéki erő, a szocialista párt (PSOE) főtitkárával.
    A négypárti vita során minden résztvevő felemlegette a konzervatív listavezető távolmaradását. Pablo Iglesias, a két éve alakult radikális baloldai Podemos (Képesek vagyunk rá) vezetője első megszólalása elején üdvözletét küldte a kormányfőnek. A negyedik meghívott Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű katalán középpárt vezetője volt, ez az erő egy éve kezdett országos politikába.
    A megszólalási sorrendeket előzőleg kisorsolták. 
    Pedro Sánchez kortesbeszédében Mariano Rajoy leváltásához kérte a választók támogatását, mert - mint mondta - ezt jelenleg csak a szocialista párt tudja garantálni. Soraya Sáenz de Santamaría egy jobb Spanyolországot, munkahelyteremtést, biztos nyugdíjakat ígért a választóknak. Albert Rivera szerint ahhoz, hogy egy új korszak kezdődjön, rájuk kell szavazni, míg Pablo Iglesias azt kérte a spanyoloktól, hogy ne felejtsék el a múltat, a korrupciós ügyeket, a kilakoltatásokat és a sorokat a munkaközvetítő előtt.
     A vita szabályozottan, a megszólalásoknak szűk időkeretet szabva zajlott, sorra haladva olyan fontos témákon, mint az adók, az oktatás vagy a nyugdíjak. A résztvevők egymás szavába vágtak vagy egyszerre beszéltek, amikor a foglalkoztatási adatok ismertetése került szóba. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy reformjaikkal mára naponta 1500 új munkahely jön létre, a Podemos és a Ciudadanos vezetője szerint viszont ezek 90 százaléka időszakos szerződés, amely nem nyújt biztonságot az embereknek.
    A vita csúcspontját a korrupció témáját érintve érte el, amikor a néppárt politikusára zúdítottak össztüzet a többiek a kormánypárt köreit érintő botrányokat felidézve. 
    Az elszakadni vágyó Katalóniával kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes a kormány eddigi lépéseit védte, míg a szocialista főtitkár szerint a kialakult helyzetért "a katalán elnök a hibás, és a spanyol miniszterelnök a felelős". Pedro Sánchez szerint az autonóm közösségek rendszere helyett Spanyolországnak át kellene térnie a föderális berendezkedésre, és kormányra kerülve a szenátus Barcelonába helyezését ígérte. A Podemos vezetője hangsúlyozta a népszavazás megtartásának szükségességét, a Ciudadanos elnöke - aki katalánként ellenzi a függetlenedést - az ország egységének fontosságát emelte ki.
    Az Antenna3 televízió elemzői a fórum utáni gyorsértékelésükben Soraya Sáenz de Santamaríát tartották a vita győztesének, míg az El Mundo című lap online szavazása Pablo Iglesiast hozta ki nyertesként. 
    Az első vélemények szerint a jelöltek korábbi megszólalásaikhoz képest kifejezetten óvatosak voltak a vita során, nem kockáztattak, és üzeneteiket saját táborukhoz intézték.
    A rendező Atresmedia nevű médiavállalat két országos tévécsatornáján és egy rádióadóján közvetítette a vitát, méghozzá szokatlan formában: a műsort órákkal a vita előtt megkezdték, a résztvevőket szállító autókba is kamerákat helyeztek el, így a nézők végigkövethették az útjukat a tévészékházig, majd a folyosókon át a stúdióig, miközben az élő műsor meghívott szakértő vendégei kielemezték a viselkedésüket, öltözéküket, és találgatták, hogy vajon ki állja majd jobban a sarat közülük.
    A tévészékház előtt két csoport is tüntetett, tiltakozva, amiért nem hívták meg őket a vitára: az egyikben a Podemos lila zászlót lengető szimpatizánsai voltak, a másik pedig a Haladás és Demokrácia Unió (UPyD) nevű pártot képviselte.
    A legutóbbi, a spanyol szociológiai kutatóközpont (CIS) által közzétett felmérés a december 20-i választásokon a konzervatív Néppárt győzelmét jósolja 28,6 százalékkal, a második a PSOE (20,8 százalék), harmadik a Ciudadanos (19 százalék) és negyedik a Podemos (9,1 százalék). Több korábbi közvélemény-kutatás szerint a Ciudadanos megelőzi a szocialistákat.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó