Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ukrajna és az unió képviselői szabadkereskedelmi egyezmény bevezetéséről tárgyaltak Brüsszelben

2015-12-07 18:58:17

 

Ukrajna és az Európai Unió képviselői a Társulási Tanács ülése keretében Ukrajna politikai és gazdasági reformjainak eredményeit tekintették át, valamint a jövő hónapban bevezetendő szabadkereskedelmi egyezményről tárgyaltak hétfőn Brüsszelben. 

 

    Az EU és Ukrajna képviselői megegyeztek, hogy jövő év január 1-jén bevezetik a Mély és Átfogó Szabadkereskedelmi Megállapodást (DCFTA) Ukrajna és az unió között - jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tanácskozást követően.
    Az unió és Ukrajna annak ellenére lépteti életbe a megállapodást, hogy Oroszország megtorló intézkedéseket helyezetett kilátásba Ukrajna ellen az egyezmény bevezetése esetén.
    Az unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodást 2013 novemberében Viktor Janukovics akkori, oroszbarát ukrán elnök elutasította, majd az ezt követő tiltakozó megmozdulások következtében távozott a hatalomból. 
    A tárgyaláson a Társulási Tanács elismerte Ukrajna részéről az új rendeletek és jogszabályi keretek gyors hatálybaléptetését és alapos végrehajtását a politikai és gazdasági reformok területén. Ezek közé tartozik az sikerrel végrehajtott alkotmánymódosítás, a korrupció elleni harc, az igazságszolgáltatási rendszer, a közigazgatás és a választási jogszabályok reformja, a közigazgatás és a politika decentralizálása, az energiareform és a piacorientált gazdaságpolitika - emelte ki Federica Mogherini.
    Johannes Hahn szomszédságpolitikáért felelős biztos hozzátette, hogy az unió elismeri az ukrán hatóságok elszántságát a reformfolyamatok folytatása mellett a kelet-ukrajnai konfliktusok teremtette nehéz politikai viszonyok ellenére.
    Hangsúlyozta, hogy az EU elkötelezett a konfliktus békés megoldása mellett és kiáll Ukrajna területi függetlensége és szuverenitása mellett, beleértve a minszki megállapodások teljes körű végrehajtását.
    Az ülésen résztvevő politikusok emlékeztettek arra, hogy az unió nem ismeri el, és továbbra is elítéli a Krím Oroszország általi bekebelezését - hangsúlyozta a szomszédságpolitikáért felelős biztos.
    A Társulási Tanács ülését elnöklő Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a tanácskozást követően kijelentette, hogy országa minden szükséges reformintézkedést megkezdett és nagy részben végre is hajtott, ezért Ukrajna készen áll a szorosabb szövetség megkötésére az unióval.