Auguszta napja van. | 2024.03.29

A legnagyobb ellenzéki párt nem lép vissza a baloldal javára

2015-12-07 16:49:07

 

Jóváhagyta Franciaországban hétfőn a jobbközép Köztársaságiak vezetőségi ülése a pártelnök, Nicolas Sarkozy volt államfő előző este bejelentett stratégiáját a regionális választások második fordulójára. Eszerint a legnagyobb francia ellenzéki párt nem lép szövetségre a kormányzó szocialistákkal és nem lépteti vissza az első fordulóban harmadik helyen végzett jelöltjeit annak érdekében, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldal hatalomra jutását a régiókban.

 

    A néhány hete még az élre várt jobbközépet a vasárnapi első fordulóban 27 százalékkal a második helyre szorította a 30 százalékot elért szélsőjobboldali Nemzeti Front, és Sarkozy pártja a 13 régióból csak négyben tudott az élen végezni, miközben a Nemzeti Front hat régióban esélyes a győzelemre.
    A pártvezető stratégiáját Nathalie Kosciusko-Morizet volt miniszteren és Jean-Pierre Raffarin volt kormányfőn kívül mindenki támogatta, beleértve Sarkozy két legnagyobb párton belüli riválisát, Francois Fillon és Alain Juppé volt miniszterelnököket is, akik a volt államfőhöz hasonlóan jövőre megmérettetik magukat az elnökjelölti posztért rendezendő előválasztáson. Ugyanakkor mindketten jelezték, hogy a politikai lelkiismeret-vizsgálat és a párt ideológiai stratégiájának tisztázása a regionális választások végét, azaz jövő vasárnapot követően nem maradhat el.
    "Összeszorítjuk a fogunkat a második fordulóig, vitázni majd később fogunk" - mondta képviselők szerint Francois Fillon. 
    Jean-Pierre Raffarin viszont arra kérte a pártot, hogy vonja vissza a listáját ott, ahol a harmadik helyre szorult, például a 19 százalékot elért Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées régióban. Itt a Nemzeti Front jelöltje, Louis Aliot - aki a pártelnök Marine Le Pen élettársa - 32 százalékot ért el, a szocialista jelölt, Carole Dega pedig 24 százalékot. Ez utóbbi feltételezhetően nyerni tudna a szélsőjobboldallal szemben, ha a jobboldal rá adná a voksát a második fordulóban.   
    "Ahol harmadik helyre kerültünk, vissza kell lépnünk, hogy gátját álljunk a rombolóknak, mert ma építkezésre van szükség" - mondta Raffarin a France Inter közszolgálati rádióban még pártja politikai vezetésének ülése előtt. 
    A pártoknak kedd estig kell bejelenteniük a listákat a vasárnapi második fordulóra. 
    A szocialisták már vasárnap este bejelentették, hogy a második fordulóban visszavonják jelöltjeiket az ország északi és délkeleti részén, ahol a Nemzeti Front nagy arányú győzelmet aratott. Jean-Christophe Cambadélis pártelnök közölte, hogy kiszállnak a választási versenyből azokban a régiókban, ahol fennáll az FN győzelmének a veszélye a második fordulóban, illetve ahol a jobboldal maga mögé utasította a baloldalt. Mint Cambadélis fogalmazott: segítenek "barikádot" emelni az FN elé, vagyis megakadályozni a szélsőjobb győzelmét. Ennek ellenére az elzászi régióban a 16 százalékkal harmadik helyre szorult szocialista Jean-Pierre Masseret listavezető egyelőre nem kíván visszalépni. Ő az első fordulóban távolmaradtak mozgósítására számít, s úgy érzi, hogy visszalépés helyett inkább "konfrontálódni" kell. Itt a Köztársaságiak 26, a Nemzeti Front pedig 36 százalékot ért el.