Gedeon napja van. | 2024.03.28

Média-önszabályozási fórum indul az etikus újságírásért

2015-12-07 14:37:42

 

Új média-önszabályozási fórum indul szakmai szervezetek összefogásával; a Korrektor fórum célja, hogy a csatlakozó szervezetek betartsák az etikus újságírás szabályait és azokért a nyilvánosság előtt feleljenek.

 

    Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fóruma Egyesület elnöke hétfőn, az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a kezdeményezésükre létrejött Korrektor mögött széleskörű szakmai összefogás áll, így többek között a Magyar Lapkiadók Egyesülete és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete is az alapítók közé tartozik.
    Azt írták, hogy az etikai kódex 2012-es elfogadása után ez a következő nagy lépés a minőségi sajtó felelős, transzparens és számonkérhető működése felé.
    A korrektor.hu oldalon keresztül bárki jelezheti, ha egy sajtóközlés szerinte megsértette az etikai kódexet, és a szervezet ezt kivizsgálja. Ez a jogi útnál nemcsak gyorsabb és olcsóbb megoldás, de sok olyan vélt sérelem is orvosolható ezen a csatornán, amely nem jogi természetű.
    A vitás kérdések eldöntésére eseti háromfős szakmai döntőbizottság áll fel, amelynek határozatait a csatlakozó szerkesztőségek magukra nézve kötelezőnek fogadják el.
    A korrektor.hu indulásától az alapítók egyebek mellett azt remélik, hogy nő a társadalom bizalma a sajtó iránt, csökken a peres ügyek száma, etikusabbá válik az újságírás, erősödik a kapcsolat a sajtó és közönsége között, a panaszügyek tanulságai beépülnek a sajtó, a jogalkalmazás és a jogalkotás mindennapjaiba, és a szakmai viták erősítik a sajtó szabadságát és minőségét.
    Az alapító szervezeteken túl együttműködés indult az Önszabályozó Reklám Testülettel és a Média Önszabályzó Testülettel is, utóbbinak tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Újságírók Közössége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Protestáns Újságírók Szövetsége és a Sajtószakszervezet mellett, a határon túli magyar sajtóegyesületek közül a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete is. Az együttműködés lényege, hogy a felek konzultálnak olyan ügyekben, amelyekben mindkét oldalon van érintett tag.
    A tájékoztatás szerint a projektet az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatta.