Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lezáratlan kérdésekkel ért véget a kétnapos EBESZ konferencia

2015-12-05 08:51:58

 

Éjszakába nyúlóan vitáztak pénteken az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszterei a Miniszteri Tanácsa 22., éves konferenciájának záróülése előtt, mégsem sikerült minden pontban megegyezniük, így a tervezettnél hiányosabb záródokumentumot fogadtak el. A vitát az ukrán kérdés okozta.

 

    Minden döntés elfogadásához mind az 57 tagállam egyetértése szükséges, és míg a terrorizmus elleni harcról szóló pontot mindenki támogatta, nem tudtak egyetérteni abban, hogy voltaképpen miben gyökerezik az ukrán válság. Ivica Dacic, az EBESZ soros elnökségét ellátó Szerbia külügyminisztere a zárókonferencia után elmondta: mindenki elismeri, hogy az EBESZ fontos küldetést teljesít Ukrajnában, és fontos szerepe van a kelet-ukrajnai tűzszünet fenntartásában, a kiváltó okok kapcsán mégsem tudtak megegyezni. A tagországok támogatják azokat a lépéseket, amelyek a válságkezelésre irányulnak, és kifejezték szándékukat a békés megoldás megtalálására - fogalmazott Ivica Dacic. Hozzátette: egyetértés született arról is, hogy Kelet-Ukrajnában tartós politikai megoldásra van szükség, hogy több ember ne veszítse ott az életét. "Elhangzott, hogy Ukrajna szuverenitását, függetlenségét és területi egységét tiszteletben kell tartani" - szögezte le. Elmondása szerint a politikusok abban sem tudtak megegyezni, hogy milyen módon lehetne egyáltalán bekapcsolódni egy Ukrajnáról szóló, építő jellegű párbeszédbe.
    A találkozón nem született egyetértés a szabad gyülekezés, véleménynyilvánítás és sajtószabadság témakörében sem.
    A kétnapos belgrádi konferencia fő témája a terrorizmus elleni harc, a nemzetközi migránsválság kezelése, valamint az EBESZ ukrajnai tevékenysége volt. Január elsejétől Németország veszi át az EBESZ-elnökséget. 
    Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján rávilágított, hogy a következő évben arra összpontosítanak majd, hogy a jelenlegi súlyos kihívások közepette erősítsék a tagországok biztonságát.