Andrea napja van. | 2024.04.18

Tovább csökkent a Németországba belépő menedékkérők száma

2015-12-04 19:53:56

 

Tovább csökkent a Németországba érkező menedékkérők száma a pénteken megjelent hivatalos adatok szerint.

 

    A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség csütörtökön 3169 illegális határátlépést regisztrált, ami alig a fele az egy héttel korábbi 6561-nek. 
    Szerdán 3567 ember lépett be jogcím nélkül Németországba. Így szerdán és csütörtökön együttvéve is jóval kevesebben érkeztek, mint szeptember eleje és november eleje között átlagosan egy nap alatt. Abban az időszakban 10 ezer körül volt a naponta feljegyzett határsértések száma.
    A naponta érkezők száma november 5-én haladta meg legutóbb a 10 ezres határt (akkor 10 485 illegális határátlépést jegyeztek fel), és november 8-án haladta meg legutóbb a 8 ezres határt (amikor 8381 illegális határátlépést regisztráltak), azután pedig két héten keresztül rendre 7-8 ezer ember lépett be az országba jogcím nélkül, majd a napi átlag fokozatosan a 3500 körüli szintre süllyedt.
    Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy csütörtöki nyilatkozatában kedvező fejleménynek nevezte a csökkenést, de úgy vélte, az elsősorban az időjárás változásának tulajdonítható, és korai lenne trendfordulóról beszélni. A miniszter hangsúlyozta: tovább kell dolgozni azért, hogy folytatódjék az újonnan érkező menedékkérők számának csökkenése akkor is, "amikor nem viharos az idő a Földközi-tengeren". 
    Németországban drámaian fölerősödött a menekülthullám a Magyarországról induló menedékkérők beengedéséről szeptember 5-ére virradóra hozott döntés óta, az időközben eltelt negyedévben több mint 500 ezer menedékkérő érkezett az országba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy 1953-ban kezdődött németországi történetében.