Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lázár János: a kormány szövetségese a vállalkozói közösség

2015-12-04 19:52:51

 

A magyar kormány legfontosabb szövetségese az a magyar vállalkozói közösség, amely képes önmagát eltartani és másoknak munkát adni - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Vállalkozók napján, amelyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) rendezett Budapesten.

 

    Kifejtette: a magyar kormány azon dolgozik, hogy új szövetséget ajánljon a magyar vállalkozói társadalomnak, ennek fontos eleme az a támogatáspolitika, amely a következő időszakban további lehetőséget nyit a munkavállalók 60 százalékának munkát adó, magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) előtt.
    Lázár János elmondta, hogy az európai uniós források 60 százalékát nyitják meg a kkv-k előtt az új elszámolási ciklusban a korábbi 16 százalékkal szemben, és ez olyan lehetőség, amelyre nem volt példa 1990 óta. Ez minimum 4-5 ezer milliárd forintot jelent a magyar kkv-szektor számára.
    A miniszter kiemelte: dolgoznak azon, hogy a következő években az állam ne kerékkötő legyen, hanem lehetőséget és esélyt teremtsen a vállalkozásoknak, a most induló program javítani fogja az üzleti környezetet.
    A vállalkozók akkor lehetnek biztonságban, kiszámítható környezetben, ha az állam ügyei rendben vannak - jelentette ki a miniszter, hangsúlyozva: a magyar kormány legnagyobb érdeme, hogy 2010 óta rendbe hozta az állam ügyeit, a vállalkozók számára nem jelent kockázatot a magyar költségvetés helyzete.
    Lázár János beszélt arról is, hogy Magyarország előtt két olyan időszak van, amely közös kihívás, egyrészt a 2016-os esztendő, amikor lendületet kell adni a magyar gazdaság további növekedéséhez, másrészt a 2020 utáni időszak, amikor az uniós források elfogynak, és nagy kérdés, hogy a magyar gazdaság az uniós források nélkül hogyan boldogul.
    A magyar kormánynak a jövőben fő szövetségese a magyar tulajdon, a magyar tulajdonos, aki gazdasági produktumot hoz létre - jelentette ki, és elengedhetetlenül szükségesnek nevezte a termelő vállalkozások támogatását, a foglalkoztatás, a munka anyagi terheinek csökkentését.
    Lázár János szólt arról is, hogy a magyar bürokrácia ma megöli a vállalkozáshoz szükséges kedvet. Szerinte ebben akkor lesz változás, ha minden NAV-tisztségviselő úgy gondolja, hogy a vállalkozók fizetik a munkabérét, és amit csinál az elsősorban szolgáltatás.
    Hozzátette: nemzetközi összehasonlításban Magyarországon nagy az állam által foglalkoztatottak aránya, meg kell teremteni azt a közigazgatási modellt, amely olcsóbbá, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az állami eljárást.
    A miniszter hangsúlyozta: az érdekképviseletek nélkül nem döntenek egyetlen kérdésben sem. Példaként említette: nincs arról döntés, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknél hány embert kell foglalkoztatni, döntést erről az érdekképviseletekkel közösen alakítanak ki. 
    A Príma Primissima díjátadó gálára utalva beszéde végén Lázár János megköszönte Csányi Sándornak az OTP elnök-vezérigazgatójának a bank nagyvonalú támogatását, amelyet a magyar társadalom kulturális, gazdasági, szellemi teljesítményének elismeréséhez nyújt.
    Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke az ünnepségen hangsúlyozta, hogy a vállalkozók a sikeres magyar gazdaságban érdekeltek. Beszédében felidézte, hogy a munkaadói érdekképviseletek folyamatosan szorgalmazták a bürokrácia csökkentését, az állam olcsóbb működtetését, illetve azt a véleményt, hogy az adósságot dinamikus gazdasági növekedéssel kell "kinőni".
    A VOSZ az idén tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Vállalkozók napját, amelyre mintegy 600 vállalkozó érkezett az ország minden megyéjéből, az ünnepségen kitüntetéseket adtak át.
    A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje elismerésben részesült Korcsmár István, az Alisca Bau Építőipari Zrt. vezérigazgatója.
    Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Szakács József, a Sza-Lee Kft. alapító tulajdonosa, a VOSZ Csongrád megyei szervezetének elnöke.
    Magyar Gazdaságért Díj elismerést vett át Bárány László, a Master Good Kft. ügyvezetője, Gulyás Sándor, az Unicorn Work Kft. ügyvezető tulajdonosa, Lóczi Miklós, a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója, Lődi Dénes, az SFT Felülettechnológiai Kft. ügyvezető igazgatója, Medgyessy Ildikó, az Elegant Design Zrt. elnök-vezérigazgatója, Orbán Balázs, a Forbairt Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, Ritter Géza, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója, Széles Ernő, a BusinessPlus Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth Istvánné, az Ügyviteli Stúdió Kft. ügyvezető igazgatója.
    Az Év Vállalkozója elismerésben hatvanhárman részesültek a VOSZ elnökségének döntése alapján üzleti tevékenységükért.