Auguszta napja van. | 2024.03.29

Oroszországban a várakozásnak megfelelő éves infláció, de nagyobb kiskereskedelmi forgalomcsökkenés lesz az idén

2015-12-04 10:06:31

 

Oroszországban az idén a várakozásokkal nagyjából megegyező  lesz az infláció, a kiskereskedelmi forgalom csökkenése ugyanakkor magyobb, a  beruházások visszaesése viszont kisebb lehet a prognosztizáltnál - áll az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium legfrissebb, pénteken ismertetett előrejelzésében.

    Az Interfax hírügynökség által idézett tanulmány szerint az idén a várt 12,4 százalék körül alakul majd az infláció, ami jövőre 6,4 százalékra mérséklődik.
    A minisztérium az eddig várt 8,5 százaléknál nagyobb, 9 százalékot meghaladó idei kiskereskedelmi forgalomcsökkenéssel számol. Ezzel szemben a beruházások zsugorodása 7-8 százalék lesz az eddig becsült 9,9 százalék helyett a jelentés szerint.
    Az orosz statisztikai hivatal adatai alapján a beruházások 5,2 százalékkal csökkentek októberben éves összehasonlításban a szeptemberi 5,6, az augusztusi 6,8 és a júliusi 8,5 százalék csökkenés után. Az idei első tíz hónapban 5,7 százalékkal csökkentek a tőkeberuházások éves összevetésben.
    Ugyancsak a statisztikai hivatal adatai szerint októberben éves összevetésben 11,7 százalékra nőtt a kiskereskedelmi forgalomcsökkenés a szeptemberi 10,4 százalékról. Az idei első tíz hónapban az orosz kiskereskedelmi forgalom 8,8 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszakkal összevetve.