Auguszta napja van. | 2024.03.29

Korszerűsítették az onkológiai ellátást a Szegedi Tudományegyetemen

2015-12-03 12:13:34

A daganatos betegek ellátása válik biztonságosabbá és kíméletesebbé azoknak a fejlesztéseknek köszönhetően, amelyek uniós támogatással 1,1 milliárd forintból valósultak meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikai központjában - ismertette Kahán Zsuzsanna, a SZTE Onkoterápiás Klinikájának vezetője csütörtökön, a projektzáró konferencián.

    A 73 ágyas klinika a régió 1,35 milliós lakosát látja el. Évente 3 ezer új pácienst fogadnak, és 13 ezer betegvizsgálatot végeznek - mondta az egyetemi tanár a fejlesztést bemutató rendezvényen.
    A projekt lehetővé tette a hiányzó, illetve elavult berendezések pótlását, új technológiák bevezetését, átmenetileg szünetelő tevékenységek újraindítását, ezzel a betegellátás biztonságának és színvonalának javítását - közölte a professzor.
    Az intézmény egy új lineáris gyorsítót vásárolt, amely lehetővé teszi a daganatok pontos, szabályozott dózisú besugárzását, és rendelkezik a kezelés valós időben történő képi ellenőrzését szolgáló eszközzel. A klinika a daganatban vagy közvetlen közelében elhelyezett besugárzó, úgynevezett brachyterápiás egységet is kapott. Ez elsősorban a nőgyógyászati, a tüdő-, valamint az emésztőrendszeri - akár szabálytalan alakú - daganatok kezelésére alkalmas, úgy, hogy a környező ép szervek védelme biztosított legyen.
    A fejlesztés részeként hatágyas nukleárismedicina-osztály nyílt a klinikán. A csaknem 600 négyzetméteres részleg alkalmas a legkorszerűbb radioizotópos kezelések elvégzésére a többi közt a pajzsmirigy-, a prosztata-, az áttétes csont-, valamint a májdaganatok esetében.
    A projekt során fejlesztették az egyetem molekuláris patológiai laboratóriumát is. A korszerű technológiákkal bizonyos esetekben a daganat pontos genetikai okát felderítve, célzott, molekuláris szinten ható terápia alkalmazása válik lehetővé.