Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Velencei-tó térségében töltötték el a legtöbb vendégéjszakát a közép-dunántúli régióban

2015-12-03 12:06:31

 A közép-dunántúli régión belül Veszprém és térsége a negyedik helyet foglalja el több mint 85 ezer vendégéjszakával a kereskedelmi szálláshelyek tekintetében, ami a régió forgalmának 10,5 százalékát jelenti, az első helyen a Velencei-tó térsége áll - közölte a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján.

    Lencsés Tamara elmondta, hogy 20 százalékos részesedéssel áll az első helyen a Velencei-tó és környéke, a második helyen Székesfehérvár és térsége szerepel, a harmadik helyet pedig Tata és környéke foglalja el a közép-dunántúli régión belül a vendégéjszakák számát tekintve 2015 januárja és szeptembere közötti adatok alapján.
    A számok növekedése elsősorban a régió több százmilliárd forintos fejlesztéseinek köszönhető, melyek a minőségi turizmust célozták - fűzte hozzá.
    A kereskedelmi szálláshelyek bevétele országosan 166,5 milliárd forintot tett ki az év első kilenc hónapjában, ami 14 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a közép-dunántúli régió mintegy 7,5 milliárd forintos bevételt realizált - jegyezte meg.
    Bár jellemzően belföldi vendégek látogatják a régiót, arányuk fokozatosan csökken a külföldiekhez képest az elmúlt esztendőkben - jegyezte meg Lencsés Tamara.
    Kiemelte: 2014-ben a hazánkba érkező lengyel turisták száma közel 17,5 százalékkal növekedett.
    A közép-dunántúli régió tranzit jellegű, sokan csupán átutaznak rajta, de a térség folyamatos fejlesztésének hála ez a közeljövőben egyre kevésbé lesz jellemző - hangsúlyozta az igazgató, hozzáfűzve, hogy a régiót jellemző kulturális turizmust tovább erősíti a kastélyprogram, melynek eredményeként számos megújult épületet és kastélyparkot adtak át a közelmúltban, a Velencei-tó környékén pedig elsősorban az egészségturizmus fejlesztésére helyezik a hangsúlyt.
    Az elmúlt időszak fejlesztéseiről szólva Lencsés Tamara kiemelte a Somló-hegy térségében zajló közel 22 milliárd forintos beruházást, mely az elmúlt öt esztendőben valósult meg, szólt a veszprémi állatkertben zajló 1,2 milliárd forintos fejlesztésről és a székesfehérvári régészeti parkról, melyet decemberben adnak át.
    Az MTI kérdésére válaszolva Varga-Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy 2015 első kilenc hónapjában összesen 1 millió 322 ezer vendég kereste fel a régiót és összesen 4 millió 371 ezer vendégéjszakát töltöttek ott. Ez a vendégek számában mintegy 3 százalékos, míg a vendégéjszakák számában 0,1 százalékos növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest.