Gedeon napja van. | 2024.03.28

Eurosonic - A Budapest Bár és az Ivan & the Parazol is fellép

2015-12-03 11:34:28

A Budapest Bár, valamint az Ivan & the Parazol is fellép jövő januárban a Eurosonic Noorderslag fesztiválon a hollandiai Groningenben. Magyarország képviseletében a korábban bejelentett Ocho Machóval és Middlemist Reddel együtt négyen fognak játszani a rendezvényen. 

    A jövő évi, immár 30. Eurosonic fókuszában a közép-kelet-európai országok állnak, a szervezők csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben ismertették a térség 14 országából fellépő 34 előadó listáját a 2016. január 13. és 16. között zajló rangos észak-hollandiai eseményre.
    Az elmúlt nyolc évben a hazai zenei élet egyik legsikeresebb és legnépszerűbb formációjává vált Budapest Bár 2007 nyarán egy VIII. kerületi bérház 3. emeleti lakásában alakult, a korábban a Kistehén Tánczenekarból és a Romano Dromból ismert Farkas Róbert hegedűs kezdeményezésére. A zenész magyar alternatív zenekarok énekeseit hívta el, akiket arra kért, hogy a század első évtizedeiben kávéházakban, bárokban, elegáns mulatókban és régi filmekben elhangzott slágereket énekeljék el cigányzenészekből álló zenekara kíséretével - ez volt benne a "csavar", amely egyedülállóvá tette a műsort.
    A produkció több tízezer eladott lemezen, mintegy száz színházi előadáson, országos és külföldi koncertturnékon van túl. A Budapest Bár zenekarban Farkas Róbert (hegedű, brácsa), Farkas Mihály (cimbalom), Farkas Richárd (nagybőgő), Ökrös Károly (harmonika) és Kisvári Ferenc (dob, ütőhangszerek) szerepel, az énekesi csapat tagja Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Szűcs Krisztián és Mező Misi.
    Az Ivan & the Parazol 2010 februárjában alakult Budapesten. A klasszikus rockzenét a kortárs trendekkel vegyítő, dinamikus, szabad stílusnak köszönhetően rövid idő alatt népszerű koncertzenekarrá vált a fiatalok körében. Az első stúdióalbum 2012-ben jelent meg Mama, Don't You Recognize Ivan & The Parazol? címmel. Ezt két évvel követte a második anyag, a Mode Bizarre. A harmadik, frissen elkészült album, a The All Right Nows bemutatója most csütörtökön és szombaton lesz az A38-on.
    Tavalyelőtt az Ivan & The Parazol képviselte Magyarországot az MTV Europe Music Awards (EMA) világversenyén, tavaly a második lett a közmédia és a VOLT Produkció Nagy-Szín-Pad! tehetségmutatóján, Together című száma volt a 2014-es Sziget fesztivál "himnusza". Tagok: Vitáris Iván (ének), Balla Máté (gitár), Beke István (billentyűs hangszerek), Tarnai János (basszusgitár), Simon Bálint (dob). 
    A szervezők már korábban bejelentették, hogy jövő januárban a groningeni fesztiválon fellép a fiatal neo-pszichedelikus rockzenekar, a Middlemist Red, a Petőfi Rádió jelöltjeként pedig az idei Nagy-Szín-Pad! győztese, az Ocho Macho is koncertet ad a hollandiai városban.
    A Eurosonic-ra mintegy háromszáz zenekar kap meghívást a szervezőktől, a fellépők több mint húsz helyszínen mutatkozhatnak be.
    A korábbi években a magyar előadók közül fellépett például az Anna and the Barbies, Ákos, az Anima Sound System, a Neo, a Heaven Streat Seven, a Nyers, a Publo Hunny, Dj Bootsie, a Zagar, a CimbaliBand, a Kerekes Band, az Intim Torna Illegál, az EZ Basic, tavaly pedig a Szabó Balázs Bandája.
    Az Eurosonic fesztivál keretében adják át évről évre az európai tehetségek számára alapított EBBA-díjakat Groningenben, emellett a zeneipar több ezer képviselőjének részvételével nemzetközi konferenciát tartanak.