Andrea napja van. | 2024.04.18

Tűzharc a San Bernardinó-i támadók üldözése közben, két gyanúsítottat lelőttek - FRISSÍTETT 2 (új: azonosítások)

2015-12-03 10:10:29

Az amerikai rendőrség bejelentette, hogy üldözés után tűzharcban végzett a szerdai San Bernardinó-i fegyveres támadás mindkét gyanúsítottjával, egy férfival és egy nővel. A hatóságok azonosították őket, és közölték: feltehetően házasok vagy jegyesek voltak.

    A rendőrök egy golyó lyuggatta terepjárót próbáltak megállásra kényszeríteni, és eközben lövések dördültek el. Az összecsapásban az autóban ülő pár életét veszette. A lövöldözés helyszínének közelében elfogtak egy harmadik, menekülni próbáló gyanúsítottat is, de az ő bűnrészessége nem bizonyosodott be.
    Az összecsapásban egy rendőr is megsebesült.
    A gépfegyveres, terepruhát viselő támadók szerdán a dél-kaliforniai San Bernardinóban egy fogyatékos embereket gondozó szociális intézmény konferenciatermén ütöttek rajta, legkevesebb 14 embert megöltek, további 17-et pedig megsebesítettek.
    A hatóságok tájékoztatása szerint az egyik elkövető az amerikai állampolgárságú, 28 éves Syed Raheel Farook, állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt. A másik támadó egy 27 éves nő, név szerint Tashfeen Malik, aki Jarrod Burguan San Bernardinó-i rendőrfőnök szerint a felesége vagy a jegyese lehetett Farooknak. Burguan szerint csak ők ketten hajtották végre a vérengzést.
    Patrick Baccari, az intézmény egyik munkatársa azt mondta, hogy Farook az idén nyáron egy hónapig Szaúd-Arábiában járt, és miután visszatért az Egyesült Államokba, elterjedt annak a híre, hogy megnősült. Később pedig egy, gyógyszerésznek mondott nő jelent meg a társaságában, és gyereke is született a párnak. Farook nem viselkedett furcsán, de az elmúlt hónapokban szakállt növesztett. Baccari azt mondja, hogy a vérengzés reggelén, szerdán Farookkal egy asztalnál ült az intézmény rendezvényén, de a munkatársa egyszer csak eltűnt, a széken hagyva a kabátját, majd Malikkal tért vissza a tett helyszínére.
    Rendőrségi források korábban közölték, hogy a konferenciateremben, ahol a megyei egészségügyi hivatal alkalmazottai tartottak bankettet, az incidenst megelőzően konfliktus alakult ki, amelynek következtében egy ember felindultan távozott. 
    A San Bernardinó-i volt a legvéresebb tömeggyilkosság az Egyesült Államokban azóta, hogy egy ámokfutó a Connecticut állambeli Newtown egyik iskolájában 27 embert - köztük 20 gyereket - mészárolt le. A shootingtracker.com című, közösségi szerkesztésű oldal összesítése szerint idén eddig több mint 350 olyan lövöldözés történt az országban, amelynek legkevesebb négy áldozata volt.
    A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem erősítette meg, de nem is zárta ki annak lehetőségét, hogy terrortámadásról lenne szó.
    Az incidensről Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó tájékoztatta Barack Obama elnököt. Obama a CBS televíziónak nyilatkozva ismételten a lőfegyverhez jutásra vonatkozó törvények megszigorítását sürgette. Egyebek között a vásárlók hátterének ellenőrzésére és egyéb ésszerű intézkedések bevezetésére hívott fel a tömegmészárlások kiküszöbölése érdekében.
    "A tömeges lövöldözések olyan rendszeressé váltak ebben az országban, amihez nincs hasonló a világban" - mondta.
    Obama elnök a múlt heti, Colorado Springs-i lövöldözés után is hasonlóképpen nyilatkozott, rámutatva, hogy elnökségének hátralevő részében különös hangsúlyt fektet a problémára.
    A 212 ezres San Bernardino mintegy 100 kilométerre keletre fekszik Los Angelestől.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány