Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Elbúcsúztatták a magyar-szerb határt őrző lengyel kontingenst

2015-12-03 09:10:10

Elbúcsúztatták a magyar-szerb határt csaknem egy hónapig őrző lengyel kontingenst, az ötvenöt lengyel határőrnek a Készenléti Rendőrség parancsnoka mondott köszönetet csütörtökön Szegeden.

    Balogh János beszédében emlékeztetett arra, hogy bő két hónappal ezelőtt Magyarország lezárta a szerb zöldhatárt, gátat vetve ezzel a soha nem látott méretű illegális migrációnak. Azelőtt ezen a szakaszon naponta tízezer, a jogszabályoknak többségében nem engedelmeskedő, néha erőszakos migráns lépett az országba és egyúttal az Európai Unióba.
    A tábornok közölte: a határ védelméhez nem elegendőek a műszaki, technikai eszközök, rendőrökre, katonákra is szükség van. A feladathoz Magyarország szövetségeseket keresett, a lengyel határőrök pedig néhány nappal a döntés megszületése után segítségül érkeztek.
    Az elvégzett munka meghozta eredményét, ma már csak elvétve, naponta alig néhány ember próbálja meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt. Azokat pedig, akiknek sikerül, néhány száz méteren belül elfogják - hangsúlyozta Balogh János, köszönetet mondva a Magyarországot, de munkájukkal saját honfitársaikat és hazájukat is védő lengyel határőröknek.
    Artur Bazydlo ezredes, a kontingens parancsnoka újságíróknak elmondta, magyar, szlovák és lengyel kollégáikkal végzett közös szolgálatuk során olyan tapasztalatokat szereztek, amelyeket majd Lengyelországban is hasznosítani tudnak. Hozzátette: bízik abban, hogy nekik is sikerült a magyar rendőröknek hasznos ismereteket átadniuk.
    Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, a lengyelek feladata a határátkelőhelyek közötti biztonsági határzárral védett zöldhatár őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelőszolgálat ellátása, valamint a mélységben végzett ellenőrzések támogatása volt. Intézkedni magyar rendőri felügyelettel, a magyar jog alapján tudtak. A lengyel határőrök a saját egyenruhájukat, fegyverüket viselték, saját szolgálati gépkocsijukat, felszerelésüket használták.