Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tűzharc a San Bernardinó-i támadók üldözése közben, két gyanúsítottat lelőttek

2015-12-03 07:05:30

 

A rendőrség üldözés után tűzharcban végzett a San Bernadinó-i fegyveres támadás két gyanúsítottjával.

 

    A rendőrök egy golyó lyuggatta terepjárót próbáltak meg megállásra kényszeríteni, amikor lövések dördültek el. Az összecsapásban egy férfi és egy nő, aki az autóban ült, életét veszette. A lövöldözés helyszínének közelében elfogtak egy harmadik, menekülni próbáló gyanúsítottat is, de az ő bűnrészessége még nem bizonyított.
    Az összecsapásban egy rendőr is megsebesült.
    Több, a rendőrségre hivatkozó sajtóforrás szerint az egyik elkövető az amerikai állampolgárságú Syed Raheel Farook, állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt. Az NBC úgy tudja, hogy a támadásban részt vett Farook fivére is. A nő kilétét, valamint azt, hogy milyen kapcsolatban állt a két férfival, egyelőre nem közölték.
    A gépfegyveres, terepruhát viselő támadók - szemtanúk és rendőrségi feltételezés szerint hárman - a nap folyamán korábban a dél-kaliforniai San Bernadinóban egy fogyatékos embereket gondozó szociális intézmény konferenciatermén ütöttek rajta, ahol legkevesebb 14 embert megöltek, további 17-et pedig megsebesítettek.
    Ez volt a legvéresebb tömeggyilkosság az Egyesült Államokban azóta, hogy egy ámokfutó a Connecticut állambeli Newtown egyik iskolájában 27 embert - köztük 20 gyereket - mészárolt le. A shootingtracker.com című, közösségi szerkesztésű oldal összesítése szerint idén eddig több mint 350 olyan lövöldözés történt az országban, amelyben legkevesebb négyen életüket vesztették.
    Rendőrségi források szerint a konferenciateremben, ahol a megyei egészségügyi hivatal alkalmazottai tartottak bankettet, az incidenst megelőzően konfliktus alakult ki, amelynek következtében egy ember felindultan távozott. Szerda esti sajtótájékoztatóján Jarrod Burguan San Bernardinó-i rendőrfőnök nem tudott határozott választ adni arra a kérdésre, hogy ez az ember tért-e vissza később felfegyverkezve.
     A gyanúsítottakhoz lakossági bejelentés alapján jutott el a rendőrség. A lelőtt férfi és nő személyazonosságát hivatalosan nem fedték fel, mint ahogy azt sem közölték, hogy milyen viszonyban álltak egymással. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem erősítette meg, de nem is zárta ki annak lehetőségét, hogy terrortámadásról lenne szó.
    Az incidensről Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó tájékoztatta Barack Obama elnököt. Obama a CBS televíziónak nyilatkozva ismételten a lőfegyverhez jutásra vonatkozó törvények megszigorítását sürgette. Egyebek között a vásárlók hátterének ellenőrzésére és egyéb ésszerű intézkedések bevezetésére hívott fel a tömegmészárlások kiküszöbölése érdekében.
    "A tömeges lövöldözések olyan rendszeressé váltak ebben az országban, amihez nincs hasonló a világban" - mondta.
    Obama elnök a múlt heti, Colorado Springs-i lövöldözés után is hasonlóképpen nyilatkozott, rámutatva, hogy elnökségének hátralevő részében különös hangsúlyt fektet majd a problémára.
    A 212 ezres San Bernardino mintegy 100 kilométerre keletre fekszik Los Angelestől.