Auguszta napja van. | 2024.03.29

biztositas.HU: mintegy 300 millió forint baleseti adót kaphatnak vissza az Astra ügyfelek

2015-12-02 15:23:41

Várhatóan mintegy 300 millió forintnyi adót kaphatnak majd vissza az Astra ügyfelek, az általuk befizetett, de - a biztosító idő előtti elhagyása okán -  igénybe már nem vett kötelező biztosítási fedezetek után - közölte a biztosítas.HU szerdán az MTI-vel.

    Az Astra Biztosító ügyfeleinek az általuk megfizetett 30 százalékos baleseti adót a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) adja vissza kérelemre, ami a portál számításai szerint akár 100 ezer Astra biztosítottat is pozitívan érinthet.
    A hatóság a minél gördülékenyebb ügyintézés érdekében "BAV" elnevezéssel nyomtatványt rendszeresített, melyet az ügyfelek a hozzá tartozó kitöltési útmutatóval együtt letölthetnek az adóhatóság honlapjáról és a kitöltött dokumentummal kezdeményezhetik a részükre visszajáró adó visszaigénylését, azonban a baleseti adó nem automatikusan jár vissza, minden biztosítottnak magának kell igényelnie azt.
    Szintén fontos, hogy csak azok igényelhetik vissza adójukat, akiknek szerződése már megszűnt a biztosítónál - olvasható a közleményben.
    A román pénzügyi felügyelet (ASF) augusztus 26-án nyilvánította fizetésképtelenné a Magyarországon is működő Astra biztosítótársaságot, megvonta működési engedélyét és csődeljárást kezdeményezett ellene, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. A társaság Magyarországon többek között kötelező gépjármű felelősségbiztosításokat kötött nagyobb számban.