Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jobbik: ügyfélbarát helyett "Fidesz-barát" lett a NAV

2015-12-02 10:58:50

 

A Jobbik szerint ügyfélbarát helyett "Fidesz-barát" lett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kedden elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően.

    Lukács László György, a párt frakcióvezető-helyettese szerdán az MTI-nek úgy értékelt: a kormánypárt "módszeresen mérgezi a közélet tisztaságát".
    Bírálta, hogy az egy nap alatt átvert jogszabálymódosításba könnyítést tettek a közbeszerzésre vonatkozóan, aminek lényege, hogy eddig a közjogi méltóságok és hozzátartozóik nem indulhattak azokon, most csak a velük egy háztartásban élőkre korlátozódott a kör. Az ellenzéki politikus szerint ezzel megágyaztak a kormányfő és más vezetők családjának vagyongyarapodásának; a módosítás célja szerinte az volt, hogy ezeket az embereket helyzetbe hozzák és még több közpénzhez férjenek hozzá.
    Lukács László György azt is bírálta, hogy eddig az adóhatóság saját megállapítása alapján indított vagyonosodási vizsgálatot, ennek lehetősége most szűkült. Kifejtette: meghatározott vagyon elleni és pénzügyi bűncselekményeknél csak a nyomozóhatóság gyanúja esetén folytatható le ilyen eljárás.
    Példaként említette, hogy nem elég, ha valaki azt gyanítja, hogy nincs minden rendben Habony Árpád pénzügyei körül, mert "milliós használati tárgyai meghaladják a jövedelmét", hatósági gyanú kell a vizsgálathoz. Az elmúlt időszakban az ügyészség - "politikai hátszelet biztosítva" - nem közöl gyanút ilyen ügyekben - jelentette ki.
    A politikus a Jobbik ciklus végi kötelező vagyonosodási vizsgálatra és a családtagok vagyonnyilatkozatának nyilvánosságára vonatkozó javaslatainak elfogadását szorgalmazta.