Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 2. rész (katonai missziók)

2015-12-02 10:22:11

 

A szomáliai biztonsági erők képzése, valamint a közép-afrikai béketeremtés érdekében elindított katonai missziókban való szerepvállalás jelentéseit vitatta meg szerdai ülésén az Országgyűlés. Magyarország részvételét a Jobbik kivételével minden párt támogatta.

 


    HM: fontosak a katonai szerepvállalásaink

    Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára beszámolt arról, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2014 áprilisában tett javaslatot a közép-afrikai misszióra, amelynek létszámát előbb szűk 12 ezer főben maximálta, majd azt mintegy ezer fővel megnövelte. Megjegyezte: az ásványkincsekben és termőföldben gazdag egykori francia gyarmat a világ egyik legszegényebb országa, a stabilitás megteremtése pedig elengedhetetlen.
    Az államtitkár is szükségesnek ítélte a tevékenység meghosszabbítását, amelyben Magyarországról három fő vesz részt, a kormány döntése értelmében pedig a jövőben is legfeljebb négyen vehetnek részt abban.
    A szomáliai misszióról szólva közölte: a helyi biztonsági erők kiképzését célzó tevékenységet 2010 óta végeznek a térségben, amelyben hazánk tíz, illetve húsz fővel vesz részt.    Nairobiban összekötő iroda jött létre, tekintettel Kenyára.
    
    Fidesz: tapasztalatszerzést is szolgál a részvétel

    Vas Imre (Fidesz) szerint a nemzetközi missziókban való részvétel során szerzett tudás elengedhetetlen a magyar katonák számára. Több mint 100 katona dolgozik a NATO vagy az uniós missziókban, szerte a világban - mutatott rá.
    Hozzátette: hazánk aktívan részt akar venni az unió közös kül- és biztonságpolitikai törekvéseinek megvalósításban. A magyar honvédség tagjai jelen vannak a világ különböző részén zajló békeműveletekben, és éles helyzetekben is részt vesznek.
    Megerősítette: a Fidesz támogatja a tárca előterjesztését.

    MSZP: a béketeremtő tevékenység elengedhetetlen

    Demeter Márta (MSZP) felidézte a missziók történetét, majd azt, hogy azok mandátumát többször is meghosszabbították. Az MSZP eddig is támogatta ezeket, és a jövőben is ezt teszi - hangsúlyozta. Elengedhetetlennek nevezte azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek célja a béketeremtés. Hangsúlyosan szólt azokról a biztonsági kockázatokról, amelyeket a tárgyalt missziók kívánnak felszámolni.
    Fontosnak tartotta ugyanakkor az érintett térségek további, társadalompolitikai, szociális segítését is, a radikalizálódás elkerülése érdekében.
    Egyetértett azzal, hogy a missziókban való részvétel nélkülözhetetlen tapasztalatot biztosít a magyar katonáknak. Szerinte ugyanakkor a technikai eszközök itthoni modernizációjára is szükség lenne. Szólt arról is, hogy jelenleg 5500 fős a létszámhiány a honvédségnél, meg kellene kezdeni ennek pótlását - javasolta.

    Jobbik: a részvételről a parlamentnek kellett volna döntenie

    Gyöngyösi Márton (Jobbik) emlékeztetett: pártja nem szokta támogatni a nemzetközi katonai misszióban való magyar részvételt, ezzel pedig a döntéshozókat bírálják. Nem értenek ugyanis egyet azzal, hogy a kormány a kérdést magához ragadta, elvéve a parlamenttől, és gyorsított eljárásban dönt azokról. Szerinte alkotmányos joga lenne a parlamentnek az erről szóló döntés, ezért már az alaptörvény módosítását is kezdeményezték - mutatott rá.
    A hadászati szempontok legitimitását a képviselő nem vitatta, ahogy azt sem, hogy a honvédségnek tapasztalatszerzésre van igénye, ugyanakkor szerinte más szempontokat is figyelembe kellene venni, például külügyi, nemzetbiztonságiakat.
    Feltette a kérdést: mennyit ér a haditechnikai fejlettség a nemzetközi terrorizmussal szemben? Szerinte azért kell évről évre meghosszabbítani a missziókat, mert nem érik el a kitűzött céljukat.
    Hiányolta a stratégiát, szerinte a nyugati országokban mind retorikában, mind tettekben káosz és zűrzavar van a nemzetközi missziókkal kapcsolatban.
    Úgy ítélte meg: nem ilyen módon kell meghozni a döntéseket a nagyhatalmi elvárásoknak való megfelelésről. Kijelentette azt is: a szomáliai szerepvállalásban a magyar nemzeti érdeket "nagyítóval sem lehet felfedezni".
    
    Az LMP elfogadja a közös szerepvállalásokat
    
    Sallai R. Benedek, az LMP vezérszónoka mindkét beszámolót támogatásáról biztosította, szerinte azok kulcsszerepet töltenek be mindkét ország biztonságának megerősítésében. Jelezte: elfogadják a közös szerepvállalást és az uniót fő partnernek, humanitárius segítségnyújtónak tartják.
    Az ellenzéki politikus azt kérte a honvédelmi tárcától, hogy törekedjen a létszám fenntartására és a források növelésére, a fejlesztési forrásokból teremtsen lehetőséget arra, hogy minden háttér adott legyen a katonák munkájához.
    Azt is megfogalmazta, hogy a problémákat a gyökerüknél kell kezelni és nem a "cső végén" a honvédség erőforrásaival. A migrációs gócpontokon a szerepvállalás növelése hozzájárul a megelőzéshez - hangoztatta.
    
    Fidesz: a honvédség erősítése a következő idők egyik fő feladata
    
    Turi-Kovács Béla (Fidesz) a következő idők egyik fő feladataként jelölte meg a honvédség erősítését. A történelmi gyökerekről szólva kiemelte, hogy a mostani konfliktusok döntő része a gyarmatosításkor keletkezett és Magyarország nem vett részt azok kirobbantásában, ugyanakkor az ország védelme csak a szövetségi rendszeren belül lehetséges.
    
    HM: a katonák komoly képzettségre tettek szert
    
    Vargha Tamás zárszavában az MSZP által említett problémák gyökerét Juhász Ferenc miniszterségével azonosította és a missziós képességek megtartása mellett foglalt állást. Kiemelte, hogy Magyarország népszavazással döntött a NATO-csatlakozásról, ami erős közjogi felhatalmazást ad a szövetségi rendszerből fakadó döntésekre vonatkozóan.
    Azt is mondta: a missziókban a magyar katonák olyan képzettségre ettek szert, ami a migránsválság idején is hasznosítható.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó