Andrea napja van. | 2024.04.18

Menesztették Chicago rendőrfőnökét

2015-12-02 05:13:21

 

Távozásra bírta Chicago rendőrfőnökét kedden Rahm Emanuel polgármester, miután széleskörű felháborodást váltott ki az, hogy a rendőrség több mint egy éven át ellenállt egy 17 éves afroamerikai fiatalember lelövéséről készült felvétel nyilvánosságra hozásának. A fiút egy fehér rendőr ölte meg, 16 lövéssel.

 

    Emanuel, aki elfogadta Garry F. McCarthy rendőrfőnök lemondását, kijelentette, hogy a város rendvédelmi erőinek parancsnoka maga is problémává lépett elő, ahelyett, hogy része lett volna a probléma megoldásának. Szavai szerint ő kérte fel lemondásra McCarthy-t. Bejelentette, hogy öttagú belső felelősségre vonási testületet állít fel a rendőrségnél, és "riasztórendszert" hozat létre a problémás rendőrök kiszűrésére. 
    Az 56 éves McCarthy 2011-ben vette át a gyakori erőszakcselekményei miatt hírhedté vált város rendőrségének irányítását. Parancsnoksága alatt a gyilkosságok száma csökkent, de a bandaháborúk továbbra is számos áldozatot szedtek Chicagóban. Országszerte felhördülést keltett például az, hogy november 2-án egy banda tagjai megöltek egy 9 éves gyermeket, Tyshawn Lee-t.
    A rendőrség tekintélyét azonban egy múlt kedden nyilvánosságra hozott rendőrségi videó ingatta meg leginkább, amelyen a tizenéves Laquan McDonald lelövése látható. A fiatalt Jason Van Dyke rendőrtiszt lőtte le 2014. október 20-án.
    A felvétel tanúsága szerint McDonald az út közepén futott, a rendőrségi gépjárműhöz közeledve elővett egy kést, de nem közeledett a rá tüzet nyitó rendőrhöz. Van Dyke még az összeesése után is tüzelt a kamaszra. 
    A város hatóságai megtagadták a videó közzétételét, végül csak bírói utasításra hozták nyilvánosságra. Tüntetések robbantak ki a rendőri erőszak ellen, a tiltakozók McCarthy, sőt, az áprilisban nehezen újraválasztott Emanuel távozását követelték. A polgármester egyébként Barack Obama elnök első fehér házi kabinetfőnöke volt. 
    Van Dyke ellen gyilkosság miatt vádat emeltek, de hétfőn másfél millió dollár óvadék fejében szabadlábra helyezték. Az ügyben áprilisban a szövetségi igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított.
    Emanuel újraválasztását követően Chicago város ötmillió dolláros fájdalomdíjban állapodott meg McDonald családjával.
    A polgármester által most létrehozott rendőri bizottságnak március végéig kell kidolgoznia ajánlásait a rendőrség fellépésének független felügyelete, a testület kifogásolható magatartású tagjainak kiszűrése, valamint az incidensekről készült videók közreadásának meggyorsítása ügyében a lakossági bizalom helyreállítása érdekében. 
    A feketék ellen alkalmazott túlzott rendőri erőszak ügye az elmúlt két év során központi témává nőtte ki magát az Egyesült Államokban. Az amerikai igazságügyi tárca várhatóan ugyanúgy Chicagóban is vizsgálatot indít a helyi rendőrség magatartásával kapcsolatban, ahogy ezt már megette Ferguson és Baltimore esetében, ahol rendőrök fegyvertelen afroamerikai fiatalokat öltek meg. 
    A témához kapcsolódik az is, hogy hétfőn az esküdtek kiválasztásának folyamatával megkezdődött a bírósági eljárás azon hat baltimore-i rendőr egyike ellen, akiket a 25 éves Freddie Gray áprilisban bekövetkezett haláláért tesznek felelőssé. Az őrizetbe vett Gray egy rendőrségi furgonban a nyakát szegte. Az eset nyomán a marylandi nagyvárosban zavargások törtek ki, amelyek miatt átmenetileg rendkívüli állapotot kellett kihirdetni.