Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ombudsman: sérült a jogbiztonság egy közérdekű bejelentéssel kapcsolatban

2015-12-01 15:46:27

 

Az ombudsman egy közérdekű bejelentéssel kapcsolatos beadvány kivizsgálása után megállapította, hogy sérült a jogbiztonság és az alapjog a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

 

    Az ombudsmani hivatal közleménye szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nem tartotta be a hozzá továbbított közérdekű bejelentés elbírálására rendelkezésére álló harminc napos határidőt, és a bejelentőt nem is értesítette arról, hogy elhúzódik az eljárás. A biztosnak küldött panaszban az is szerepelt, hogy bár a hivatal szabálytalanságokat állapított meg, nem kezdeményezett felelősségre vonást.
    Közölték: Székely László ombudsman külön kérésre vizsgálhatja a többi között a közérdekű bejelentés intézésének módját - ez történt akkor is, amikor a bejelentő, kezdeményezése sikertelenségét látva, az ombudsmanhoz fordult. Ismertették: a közérdekű bejelentés lényege az volt, hogy a Pázmándi Művelődési Ház és Könyvtár bővítésénél pályázati pénzeket felhasználva olyan ablakokat építettek be, amelyek nem felelnek meg az építési szabályzat előírásainak.
    Mint írták, a bejelentő erről először egy helyi közmeghallgatáson beszélt, majd a Fejér Megyei Főügyészséghez fordult. Onnan a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém megyei kirendeltségéhez tették át az ügyet, a hivatal pedig nem végezte el a vizsgálatot határidőre.
    Közölték: a biztos azt állapította meg, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hozzáállásával sértette a jogot a jogbiztonsághoz és a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez. Az alapvető jogok biztosa felkérte a hivatal vezetőjét, intézkedjen, hogy a jövőben fokozottabban ügyeljenek a törvényi előírások betartására.
    A biztos azzal kapcsolatban nem állapított meg jogsértést, hogy elmulasztották a felelősségre vonást, a többi között azért, mert az MVH döntése még nem jogerős.