Auguszta napja van. | 2024.03.29

Feljelentést tett a békéscsabai közgyűlés a kistérségi ügyek miatt

2015-11-30 14:36:53

 

Feljelentést tett a rendőrségen csalás, hűtlen és hanyag kezelés, zugírászat és a számviteli fegyelem megsértése miatt ismeretlen tettes ellen Békéscsaba jegyzője a közgyűlés felhatalmazása alapján - jelentette be a város polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján.

 

    Szarvas Péter (független) elmondta: a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás 2011 és 2014 között kötött szerződéseinek és kifizetéseinek ügye többször a békéscsabai grémium elé került már, múlt szerdán a január óta elvégzett hét független szakértői vizsgálat eredményét ismerték meg a képviselők.
    Emlékeztetett: egy közbeszerzési szakértő megállapította, hogy tizenhat esetben figyelmen kívül hagyták a közbeszerzésre vonatkozó törvényi előírásokat. Problémákat tártak fel a jogi vizsgálatra kirendelt ügyvéd szakértők is - tette hozzá.     Ezek alapján az önkormányzati képviselők úgy határoztak, hogy büntetőfeljelentést kell tenni az ügyben. Az MTI kérdésére Szarvas Péter elmondta: Bacsa Vendel jegyző pénteken megtette a feljelentést a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon.
    A polgármester közölte: ő maga egyedüliként tartózkodott a határozat elfogadásakor, mivel véleménye szerint a szakértői vizsgálatok egyike sem utalt határozottan arra, hogy büntetőfeljelentést kell tenni, ő először polgári jogi úton próbálta volna rendezni a problémát.     A városvezető elmondta, korábban határozott "a közízlést sértő" szerződések megszüntetéséről, jelenleg már egyetlen, a szakértők által vizsgált és kifogásolt szerződés sincs hatályban.
    A békéscsabai közgyűlés becslése szerint a szabálytalan szerződésekkel okozott kár mintegy 160 millió forint.
    A békéscsabai MSZP-szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: felmerült annak a gyanúja, hogy szabálytalan szerződésekkel, teljesítés nélkül is több millió forintot fizettek ki "egy jól körülhatárolható érdekkörnek" a szociális rendszer kárára. Mindennek az alapját a társulási tanács korábbi elnöke, Vantara Gyula országgyűlési képviselő teremtette meg - közölték.