Emma napja van. | 2024.04.19

Fotókiállításon mutatkozik be az Interparlamentáris Unió az Országházban

2015-11-30 12:09:14

Az Interparlamentáris Unió (IPU) és magyar csoportjának történetét mutatja be egy hétfőn nyílt fotókiállítás az Országházban. 

 

    A tárlatot az IPU magyar csoportja megalakításának 120. évfordulója alkalmából hozták létre.
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke megnyitó beszédében célként jelölte meg, hogy a magyar képviselőkhöz közelebb vigyék a szervezet tevékenységét meghatározó elveket és célkitűzéseket. Szavai szerint az IPU a világ legrégebbi és legátfogóbb szervezeteként a ma létező valamennyi parlamenti és kormányközi szervezet elődjének tekinthető.
    Kiemelte, hogy a szervezet kezdeményezésére alakult meg az állandó hágai döntőbíróság és a béke megerősítését célzó multilaterális egyeztetései alapozták meg az ENSZ elődjének számító Népszövetség létrejöttét. Magyarország büszke arra, hogy a nemzetközi szervezet kilenc alapító országának egyikeként jelen volt a létrehozásról döntő 1889-es párizsi konferencián - hangoztatta a házelnök.
    Az IPU magyar történetét felidézve Kövér László elmondta, hogy Magosligeti Hagara Viktor, az akkori magyar parlament nagyszőlősi kerületének képviselője személyes jelenlétének köszönhető, hogy Magyarország a világszervezet létrehozói között szerepel. Kifejtette: eleinte a magyar parlament képviselői csak egyénileg vettek részt az IPU nemzetközi konferenciáin, ezért a csoport 1889 és 1895 között lényegében ideiglenes formában működött. A fordulat Bánffy Dezső miniszterelnök ösztönzésére következett be, ennek eredményeként 1895. május 16-án 131 taggal létrejött a magyar csoport, amely az akkori alapszabály szerint főrendekből, képviselőkből és néhány volt parlamenti tagból állt.
    Kövér László méltatta a szervezet első elnökét, Jókai Mór írót, országgyűlési képviselőt, akinek - mint fogalmazott - megnyerő személyisége és kiváló felszólalásai nemzetközi viszonylatban is hozzájárultak a magyar ügyek jobb megértéséhez.
    "Nekünk, a béke idealistáinak is megvannak a magunk hadseregei, erődítményei. Támaszunk minden olyan intézmény, melyet nemes lelkek arra a célra alapítottak és tartanak fenn, hogy a humanitást, az emberszeretetet, a tiszta erkölcsöket, a közjót szolgálják" - zárta szavait a házelnök, Jókai Mór egy 1895-ös brüsszeli IPU-konferencián elmondott gondolataival.
    Saber Hossain Chowdhury, az Interparlamentáris Unió elnöke szerint a kiállítást különlegessé teszi, hogy egy olyan világszervezet történetéről szól, amely történelme során mindig bátran, nagyon ambiciózusan lépett fel; olyan célokat, agendát határozott meg, amely mindig a jó ügyet szolgálta. Tette ezt már abban az időszakban, amikor multilaterális együttműködés jelenlegi keretei még nem léteztek - emelte ki.
    A képek közül kiemelte Mihail Gorbacsov és Margaret Thatcher londoni találkozóját, amelynek hátterében a brit IPU-csoport fejtett ki erős tevékenységet. Egy másik fotó pedig egy svájci népszövetségi találkozót jelenít meg és jelzi a szervezet kulcsszerepét annak létrejöttében.
    Saber Hossain Chowdhury a tárlatot nagyszerű alkalomnak nevezte arra, hogy a képviselők megerősítsék kötelezettségvállalásaikat és az IPU időtlen értékeire alapozzák munkájukat.
    A kiállítás az IPU fennállásának 125. évfordulójára készült tavaly, azt először a szervezet svájci székhelyén mutatták be. A Parlamentben egy hétig látható tárlatot magyar vonatkozású archív felvételekkel, rövid történelmi visszatekintéssel egészítették ki.
    A megnyitón a magyar csoport korábbi elnökei, a diplomáciai testületek tagjai és országgyűlési képviselők vettek részt.