Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átvenne Törökországtól 400 ezer menekültet egy csoport uniós tagállam

2015-11-29 09:54:58

 Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére külön tanácskozást tartanak vasárnap Brüsszelben az EU-Törökország csúcstalálkozó előtt mindazon országok képviselői, amelyek hajlandóak egy menekültkontingens átvételére Törökországtól, az elképzelések szerint mintegy 400 ezer menekült befogadásáról lehet szó - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

    A hetilap szerint a találkozót a német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szervezte meg. A 14 órakor kezdődő megbeszélésen Németország mellett Ausztria, a Benelux-államok, Svédország, Finnország és Görögország képviselői vesznek részt.
    Franciaország is csatlakozott a kezdeményezéshez, de Francois Hollande francia elnök csak 16 órára, az EU-Törökország kezdetére ér Brüsszelbe.
    A terv szerint ezek az uniós tagországok befogadnak egy előre meghatározott létszámú menekültcsoportot Törökországtól, ha az ankarai vezetés leállítja a menekülteknek az Európai Unióba irányuló tömeges, illegális bevándorlását. 
    A vasárnap délutáni találkozón ennek a csoportnak - menekültkontingensnek - a nagyságáról és elosztásáról lesz szó.
    Az eddigi megbeszéléseken egy 400 ezer fős nagyságrendű kontingensről volt szó. Ez nagyjából az egyharmada a balkáni migrációs útvonalon az idén az Európai Unióba érkező menedékkérők számának. 
    A kontingens legnagyobb részét Németország fogadná be, de vannak arra utaló jelek, hogy Franciaország is számottevő részt vállalhat. Erről Angela Merkel szerdán Párizsban egyeztetett a francia államfővel. Feltehetően abban állapodtak meg, hogy Franciaország részt vesz a migrációs válság kontingensen alapuló kezelésében, Németország pedig az eddiginél nagyobb erővel vesz részt az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben - írta a FAS.
    Ugyanakkor konkrét számokat valószínűleg egyelőre nem neveznek meg nyilvánosan, tekintettel egyebek között a közelgő franciaországi regionális választásokra. Inkább az várható, hogy felkérik Jean-Claude Junckert, hogy dolgozzon ki egy javaslatot a kontingens elosztására a következő, december közepén tartandó uniós csúcsra. Ezután pedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kezdhet tárgyalást Törökországgal a kontingens összeállításáról.