Csongor napja van. | 2024.04.16

A katasztrófavédelem felszámolja a fehér foltokat

2015-11-27 19:13:25

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén az egyebekkel együtt 17 napirendet tárgyaltak meg. Többek közt beszámoló hangzott el a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idei tevékenységéről, tájékoztattak megyénk idegenforgalmi, valamint demográfiai helyzetéről, továbbá a bel- és árvízvédelmi tevékenységről.

Török Dezső, a közgyűlés elnöke nyitotta meg az ülést. A határozatképesség megállapítását követően felhívta a figyelmet a megújult szavazógépek használatára, majd részletesen ismertette a szeptemberi ülés óta eltelt időszakban történt eseményekről  a testületet (amelyeket nyomon követhetnek a megyei önkormányzat honlapján, a www.baz.hu –n).  Ezt követően a közgyűlés elfogadta a napirendet.

[1501_0.jpg] nov1.jpgHasználatba vették az új szavazógépeket

Kisebb módosítást hajtottak végre az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatán, elfogadták a hivatal jövő évi belső ellenőrzési tervét, módosították a közbeszerzési tervet. Egyhangúan támogatták az Eger Térsége Turisztikai Desztinációs Menedzsment Egyesülettel történő megállapodás megkötését. A testület tudomásul vette a megyei fejlesztési tevékenységek előrehaladásáról készült, a közgyűlés elnöke által jegyzett tájékoztatót. A tárgyalása során szóba került a projektmenedzsment tevékenység megszervezése, amelyben a települések igényeinek a függvényében részt vesz majd a megyei önkormányzat is.

[1501_1.jpg] nov2.jpgLipták attila felhívta a figyelmet az önkéntesség fontosságára

„Az évünk továbbra is nyugodtnak, csendesnek számít tűzoltó, katasztrófavédelmi szempontból”- vont mérleget Lipták Attila, dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató.  Elmondta, hogy az őrsprogram – amely várhatóan jövő nyáron, Tolcsván zárul -  beváltotta a hozzá fűzött reményeket, felszámolták a „fehér foltokat”, a vonulási idő csökkentésével javul az állampolgárok biztonsága.  Szólt az önkéntesség és a fiatalok bevonásának a fontosságáról.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye idegenforgalma jelentősen bővült, s ugyan kisebb mértékben, de jövőre is növekedéssel számolnak, 6,5 százalékkal Észak-Magyarország a legoptimistább régió– derült ki Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatójának tájékoztatójából. Első sorban belföldi turisták érkeznek, de amint megnyílnak a pályázati lehetőségek,  a nemzetközi piacon erősíteni fogják a marketing tevékenységet. A minőségi szálláshelyek bővítésétől a kerékpárutak építéséig számos lehetőség szóba került.

[1501_2.jpg] nov5.jpgA közgyűlés az egyebekkel együtt 17 napirendet tárgyalt meg

A megyénk innovációs helyzetéről készült beszámolót a közgyűlés tudomásul vette. A demográfiai helyzetről készült KSH tájékoztatóval kapcsolatban számos képviselő elmondta a véleményét. Az elkészített anyag színvonalával elégedettek voltak, az ábrázolt valósággal, a demográfiai problémákkal viszont természetszerűen nem. Grábics Ágnes, a KSH miskolci főosztályvezetője kérdésre elmondta, hogy a Ratkó korszak gyermekeinek szülése eredményezte a 70-80-as évek javuló tendenciáját, a Ratkó unokáktól várt növekedés viszont elmaradt. Ennek több oka van, például a szülések idejének a kitolódása.

[1501_3.jpg] nov4.jpgA térkép segítségével könnyebben be lehetett mutatni a vízügyi helyzetet

A testület megtárgyalta a Széchenyi Programiroda, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei tevékenységéről szóló tájékoztatókat. Az ár- és belvízvédelem helyzetéről szólva Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettes részletesen ismertette a 2014-20 közötti időszakra tervezett, összesen 40 milliárd forint értékű fejlesztési projekteket.

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács tevékenységéről készült tájékoztatót tudomásul vette a testület.