Emma napja van. | 2024.04.19

Gazdaság-pénzügy MNB: megalakult a szanálási vagyonkezelő

2015-11-27 18:38:21

 

Megalakult az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.(MSZVK Zrt.), amelynek feladata a szanálás alatt álló intézményekről leválasztott eszközök kezelése - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

    A jegybank általános tájékoztatása szerint a szanálás a fizetésképtelenség miatt válsághelyzetbe került pénzügyi intézmény vagy csoport közérdekből történő, hatósági kényszerrel megvalósuló szerkezetátalakítása a pénzügyi stabilitás fenntartása és az ügyfelek érdekében.
    A pénteken közzétett tájékoztatás szerint a pénzügyi vállalkozásként működő, 200 millió forint jegyzett tőkével rendelkező MSZVK Zrt. a Szanálási Alap 100 százalékos tulajdonában áll, ugyanakkor a jogszabályi előírások alapján a tulajdonosi jogok gyakorlására a szanálási feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogosult.
    Az MSZVK Zrt. speciális szanálási feladatokat ellátó vagyonkezelőként csak szanálás alatt álló intézménytől vehet át állományokat és azok a szanálási feladatkörében eljáró MNB hatósági döntésével kerülnek át hozzá.
    A vagyonkezelő megalakulása újabb lépés a szanálási keretrendszer kiteljesedésében és a pénzügyi stabilitás szolgálatában, a szabályozás egyik fő logikája, hogy egy nehéz helyzetbe kerülő pénzügyi intézmény helyzetének rendezése során az adófizetők terhelése helyett a tulajdonosi és hitelezői teherviselést erősíti - olvasható a közleményben.
    Az MNB oldalán található információk szerint a szanálás nem tekinti elsődlegesnek sem az intézmény megmentését, sem pedig megszüntetését, mivel a cél a biztosított betétesek minél hatékonyabb védelme, a piaci funkciók működtetése, a pénzügyi stabilitás fenntartása, ez olykor a válságba került intézmény egy részének vagy egészének értékesítésével, sok esetben a visszamaradó részek felszámolásával érhetők el.
    Sikeres szanálással akár helyreállítható egy pénzügyi intézmény működőképessége, mindazonáltal nem az intézmény az elsődleges, hanem az általa nyújtott alapvető szolgáltatások biztosítása. A szanálás sikerességére nincsen garancia, de jellemző eset, hogy a válságba került intézmény kritikus, alapvető funkcióinak továbbviteléről gondoskodik a szanálás - írta a jegybank.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó